Защо и медиите, и Борисов мълчат за винпром “Пещера”?

Името на Борисов и на шеф от неговата охранителна фирма “Ипон” е забъркано в справка за корупцията в МВР, която медиите коментират, без да цитират какво се казва в нея.

Медиите се занимават с Румен Петков и Валентин Петров (бивш главен секретар на МВР), но премълчават две имена – на Бойко Борисов и на винпром “Пещера”. Особено трогателен е в. “Труд”, който е пуснал интервюта с Валентин Петров, Цвятко Цветков (също бивш главен секретар на МВР), обяснява справката надълго и широко, публикува придружителното писмо към нея от Цвятко Цветков, а не казва какво съдържа тя.

Странно е мълчанието на Борисов за винпром “Пещера”. След като е публична тайна е, че у нас най-големите производители използват фалшиви бандероли (нещо по-скандално от 2 беемвета, боядисани в розово). След като данните за внесен акциз за алкохол са чудовищни – спаднали са няколко пъти по време на предишното правителство. За подобни производители се твърди също, че спонсорират разноцветни политици.

В скандалната справката се казва, че винпром “Пещера” е спонсорирал и ГЕРБ с 200 000 лв., връчени лично на Борисов. Би трябвало сега Борисов да отрече или да потвърди. Но така ще изпадне в положението да защитава Румен Петков, който в същата справка е злепоставен много по-подобаващо.

И какво излиза – главният враг на Борисов е Станишев, той се изказва многократно за него, за някакви там, дето взимали не знам си ква заплата. А за твърдението в справката, че генерал Валентин Петров взимал месечно 25 000 лв. от винпром “Пещера” – мълчание. Премиерът, който вади постоянно кирливите ризи на предишното правителство, не трябва да премълчава точно за това.

Трябва да каже нещо по-съществено от това, че някой взимал голяма заплата – например, че постъпленията от акцизи за алкохол в последните години са паднали катастрофално. И при сегашното правителство не помръдват нагоре.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.