Грузинската опозиция слабее, но ще сваля Саакашвили

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили окачестви падането на руската бомба на 60 км от Тбилиси като провокация и опит на Русия да се сее паника и да дестабилизира прозападния режим в страната. Снимка: novayagazeta.ru

След като бе обнародван докладът за конфликта между Русия и Грузия, в който комисията начело с Хайди Талиавини обвини Тбилиси, че е започнал петдневната война, грузинската опозиция започна да подготвя нови протести с искане за оставка на президента Михаил Саакашвили. Според изявления на грузински политици, докладът на ЕС за руско-грузинската война доказва, че Русия е виновна за започването на конфликта. Москва обаче заяви, че според документа е виновна Грузия.

Грузинската опозиция посреща раздробена новия етап от своята конфронтация с властите и според експерти това прави нереални нейните шансове да успее. През последните дни опозиционни лидери в Грузия започнаха неформални консултации за разработването на обща програма за действия и вече са се договорили да подновят протестите, започнали през април и временно прекратени през юли. Те ще продължат от втората половина на октомври, заяви Ека Беселия, лидер на движението „Единна Грузия“.

Междувременно обаче видимо са пооредели редиците на опозиционните партии, готови да участват в есенния грузински политически маратон. Няколко влиятелни организации категорично заявяват, че нямат намерение да участват в акциите и изобщо не са участвали в никакви консултации. Според опозиционери в протестите няма да участва политическото обединение „Алианс за Грузия“, което включва Републиканската партия, партия „Нашата Грузия – свободни демократи“ и „Новите десни“. Няма да протестират и симпатизантите на Партията на труда. В консултациите не е участвал и бившият кандидат-президент на обединената опозиция Леван Гачечиладзе, основал през август движението „Защити Грузия“.

Сред тези, които са готови да подновят антипрезидентските акции, се изброяват „Единна Грузия“, Консервативната партия с лидер Звияд Дзидзигури, „Демократичното движение за единна Грузия“ на бившата председателка на парламента Нино Бурдажнадзе, „Пътят на Грузия“ начело с бившата външна министърка Саломе Зурабишвили и Партията на народа, оглавявана от Коба Давиташвили. „Не изключваме масови демонстрации“ – заяви Давиташвили пред „Комерсант“. Според него, в средата на месеца опозицията ще обяви своите искания, евентуално и по темата за изводите от доклада на комисията Талиавини.

Експерти смятат, че опозицията явно не е събрала достатъчно сили, за да накара президента Саакашвили да подаде оставка. „Властите успяха да убедят обществото, че докладът на комисията Талиавини е нееднозначен и че там се говори за вината на Русия не по-малко, отколкото за вината на грузинското ръководство“, заяви за „Комерсант“ местният независим политолог Давид Авалишвили. В опозиционно настроените среди цари депресия след неуспеха на неотдавнашните протести и опозиционните лидери надали ще успеят отново да изведат на улицата толкова много хора, добавя аналитикът.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.