Защо Обама вече избягва Далай Лама?

Далай Лама и Барак Обама в американския Сенат през 2005 г. Снимка: сейвтибет

Президентът на САЩ Барак Обама анулира среща с пристигналия на посещение във Вашингтон тибетски духовен водач Далай лама в опит да спечели благоразположението на китайците, пишат британски вестници. Срещата ще се състои след планираната другия месец среща на върха между Обама и китайския президент Ху Цзинтао. Решението на администрацията на САЩ идва след като Китай започна кампания за убеждаване на другите държави да не се срещат официално с Далай лама, пише вестник „Дейли телеграф“.

Това означава, че Обама ще стане първия президент, който няма да посрещне носителя на Нобелова награда за мир в Белия дом откакто Далай лама започна посещенията си във Вашингтон през 1991 г., отбелязва вестникът. Тибетският премиер в изгнание Самдонг Ринпоче обвини САЩ и други западни нации в „помирително отношение“ към Китай заради нарастващата му икономическа тежест.

„Днес икономическите интереси са много по-значими от другите интереси“, цитира вестникът думи на Ринпоче. Решението на Обама шокира правозащитници и групи за подкрепа на Тибет, които заявиха, че той е направил ненужна отстъпка на китайците. Пекин възприема Далай лама като сепаратист, въпреки че той призовава за автономия за Тибет, а не за независимост, пише изданието.

Адвокатката Софи Ричардсън, която отговаря за азиатските въпроси в правозащитната организация Хюман райтс уоч заяви, че „президентите винаги се срещат с Далай лама и какво се случва? Абсолютно нищо“, пише вестникът
„Тази идея, че ако се държите любезно с Китайската комунистическа партия ще извлечете дивиденти по-късно, е просто погрешна. Ако свалите летвата за човешките права, те просто ще я снижат още повече“, казва тя пред вестника.

В продължение на няколко месеца дискусии тибетците се съпротивляваха на идеята за отлагане на срещата с Далай лама за дата след визитата на Обама в Пекин с аргумента, че подобен отказ би направил по-малките държави по-податливи на натиск от Китай да не се срещат с тибетския духовен водач. Американски официални лица обаче им заявили, че САЩ искат да работят с Китай по критично важни въпроси като ядреното разпространение в Северна Корея и Иран. Миналият месец Обама изпратил делегация в Индия, където Далай лама живее в изгнание и потвърдил отлагането на срещата.

Обама е променил позицията си за Тибет откакто беше кандидат-президент. През април 2008 г. той и Хилари Клинтън, която тогава му беше съперник за номинацията на демократите за кандидат-президент, а сега е държавен секретар, отправиха общ призив към Джордж Буш да бойкотира церемонията по откриване на Олимпийските игри в Пекин в знак на протест срещу кръвопролитно потушаване на протести в Тибет, отбелязва „Дейли телеграф“.

„Ако китайците не предприемат мерки да помогнат за спирането на геноцида в Дарфур и спазването на достойнството, сигурността и човешките права на тибетския народ, президентът трябва да бойкотира церемонията по откриването“, цитира изданието изявлението на Обама и Клинтън.

Белият дом твърди, че отлагането на първата среща на Обама с Далай лама след встъпването му в длъжност като президент на САЩ е част от новата политика на „стратегическо успокоение“, целяща да замени политиката на редовни срещи с дисиденти, които са водели до незначителни резултати, пише вестник „Таймс“.

Вестникът цитира говорителя на Държавния департамент Йън Кели, че администрацията на САЩ не иска да омаловажава „някои от безпокойствата си в областите на човешките права, религиозната свобода и свободата на словото“. Кели обаче изтъква, че отношенията между Китай и САЩ и датата на подобна среща са „два отделни въпроса“, пише изданието.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.