Гърция – започва ерата на Георгиос Папандреу

Георгиос Папандреу. Снимка: ултранотисиас

Той бе оспорван, както никой друг политически ръководител. Оспорван бе не само от политическите си противници, но от медиите и от повечето гърци. Но всичко това до вчера. Изборният триумф на Георгиос Папандреу бе негово лично отмъщение на всички. При това съкрушителната му победа с над десет пункта разлика в гласовете не само му донесе мандат за съставяне на правителство, но и нещо повече: народен консенсус за стартирането на една цяла ера в управлението на страната под ръководството на Георгиос Папандреу.

Колко ще продължи тази ера зависи вече от действията на опозиционните партии, а и от това до колко Папандреу ще съумее да убеди гръцкия народ, че неговите правителствени решения и действия отговарят на очакванията, породени от обещанията му пред гласоподавателите за по-добър живот. Още повече, че е жив примерът на Андреас Папандреу, който през 1981 г. се възползва от дадения му мощен мандат от народа (с 12 пункта разлика в гласовете пред Нова демокрация) и постигна такова управление на страната, което в продължение на 20 години му осигури на него и на неговата партия ПАСОК пълно доминиране на политическата сцена в Гърция.

Разбира се, на противоположния край е примерът със силния мандат, даден от народа през 1990 г. на Константинос Мицотакис  (с 8,3 пункта разлика в гласовете за Нова демокрация пред ПАСОК), чиято политика предизвика обществен гняв и през 1993 г. той бе прогонен с ритници от гласоподавателите, като партията му загуби изборите с разлика от 7,6 пункта, като по този начин „ерата на Мицотакис“ остави само кавичките от нея. Безспорен факт е също осемгодишната „ера на Симитис“, въпреки че бившият премиер-социалист не бе спечелил ентусиазираната подкрепа на народа, като доведе партията ПАСОК до най-анемичните победи в историята си – с 3,37 пункта разлика в гласовете през 1996 г. и с едва едно на сто разлика през 2000 г.

Засега все още нищо не предвещава дали започналата преди два дни „ера на Папандреу“ ще бъде дълготрайна или краткотрайна, дали ще завърши „достойно и славно“ или ще свърши позорно, като например „ерата на Костас Караманлис“. Георгиос Папандреу вече държи в ръце политическото си бъдеще. Изборният резултат го направи всесилен. Партията Нова демокрация дълго време няма да бъде достойна опозиция след разгрома й на изборите, на които тя бе отхвърлена от гласоподавателите.

В управляващата Социалистическата партия ПАСОК няма член и симпатизант, който да се осмели да оспори личността на своя лидер Папандреу. Още повече сега, когато той законно държи целия контрол върху изпълнителната власт, до която всички мечтаят да се домогнат и да участват. Папандреу спечели изборите преди всичко, защото обеща да води икономическа политика в интерес на народа в момент, когато Костас Караманлис и неговата партия Нова демокрация открито заплашваха работещите с още по-големи рестрикции. В този смисъл съвсем разбираемо е хората да очакват от новото правителство да види неговите първи действия точно в икономическата сфера.

Новият премиер на Гърция знае много добре това. Той знае също, че във всички страни от ЕС, като се започне от Великобритания, Франция и Германия, основен приоритет и първостепенна цел на правителствата е развитие и запазване на работните места, а не само обуздаване на дефицитите или публичния дълг, които навсякъде растат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.