Опровержение на винпром „Пещера” по повод публикуваната справка за МВР

До Иван Бакалов, редактор на e-vestnik.bg


В статията си от 07.10.2009г., озаглавена „Справката за корупция в МВР – пълен текст: Винпром „Пещера“ спонсорирал Валентин Петров, Румен Петков, Бойко Борисов“, за пореден път се опитвате да въвлечете името на фирмата в политически интриги като използвате абсолютно безпочвени твърдения, почиващи на свободно съчинени „скандални разкрития“ и „справки“, в които за пореден път са използвани измислени данни с неизвестен произход. За съжаление, част от българските медии не проявяват необходимата журналистическа етика и безотговорно цитират такъв тип анонимни „информации“ и то по начин, който кредитира тяхната достоверност.

Подобно поведение е недопустимо не само защото е в разрез с всякакви морални и етични норми, но и защото манипулативното и подвеждащо поднасяне на такава „информация“ може да има като реален резултат единствено дискредитирането на една от най-уважаваните у нас и в чужбина български компании. Нормалната практика е винаги, дори преди публикуването на подобна статия, да бъде дадено право на отговор на замесените в нея лица. И понеже не бяхме потърсени за коментар, се опитахме да защитим доброто си име като коментираме статията в самата Интернет страница, но написаният от нас коментар беше незабавно изтрит за разлика от всички отрицателни такива, което подлага на силно съмнение безпристрастността на медията.

„Винпром Пещера“ АД в годините се е утвърдило като фирма с добро име и безупречна репутация не само сред бизнес партньорите си, но и пред цялото общество и държавните институции. Фирмата е работодател на над 2000 български граждани и осигурява прехраната на техните семейства — над 8000 човека. Фирмите, които съществуват благодарение на съвместната си дейност с „Винпром Пещера“ АД, са над 1000 и осигуряват над 100 000 работни места. Компанията е един от най-крупните български инвеститори и основен партньор на над 200 земеделски кооперации със стратегическо значение за селското стопанство. За дейността си „Винпром Пещера“ АД многократно е била номинирана и награждавана като данъкоплатец и бизнесмен на годината и е получавала редица други престижни национални и международни награди.

Доброто име е един от най-важните и стойностни активи на една частна фирма и с него не бива да се спекулира лекомислено – особено, когато наличната информация произхожда от анонимен и неясен източник. Ето защо подобни безотговорни публикации пряко вредят на имиджа на фирмата и имат като единствен резултат възникване на трудности за дейността на компанията в страната и чужбина.

„Винпром Пещера“ АД категорично се разграничава от всички опити името на фирмата да бъде въвличано във вътрешнопартийни борби или каквито и да е други политически интриги и скандали. Крайно време е да се преустанови порочната практика уважавани компании и бизнесмени да бъдат компрометирани и въвличани насила в политически борби. Българското обществото и медии трябва да застанат на твърдата позиция, че не може и не отива с лека ръка да бъде дискредитирана една от най-големите и доказали себе си български фирми.

Изпълнителен директор
Иван Папазов

–––––
Б. р. Писмото е публикувано със съкращения, но редакцията ще даде възможност на представител на винпром „Пещера”, ако желае, да се изкаже и по-конкретно по засягащата ги информация. При публикации в предишни години, когато сме засягали името на „Пещера”, сме имали случай техни представители да ни отказват да дадат отговор на поставени въпроси, затова публикувахме въпросната справка за МВР, без да ги потърсим. Тя е документ сам за себе си, с конкретен автор. Във форума на e-vestnik не е пускан официален отговор от компанията, а имаше множество емоционални отзиви в нейна защита, някои от които писани от едни и същи хора с различни никове. Възможно е администраторът да е изтрил и отзиви, които нямат характер на спам.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.