Кой пръв ще набие художника Черни?

Пловдивският кмет Славчо Атанасов няма да допусне художника Давид Черни на изложба в Пловдив. На общинска територия – не. На частна – може, каза кметът. И ще прати полицаи да не го пуснат.

Черни стана най-известния чужд художник в България, след като изобрази страната като тоалетна в една инсталация в Брюксел. Но у нас много от изкуство не разбират и го възприеха едно към едно – той ли, бе, ще ни прави на кенеф. Човекът каза в интервю, че се впечатлил от тоалетните в България. Че кой ли не се е впечатлил…

Същият Черни беше изобразил по подобен начин и другите страни членки на ЕС – например в образа на Германия имаше намек за фашизма, чрез нещо като свастика. Но германците не се разсърдиха и не поискаха да им закрият с черен плат изображението. Нашата висша дипломация в лицето на Ивайло Калфин тогава измисли черния плат, за да покрие тоалетния образ. Калфин като изкуствовед. Ех, какво ли не ражда дипломацията.

Сега и пловдивският кмет се проявява като художествен критик от висока категория.
Сигурно на изложбата ще идат да се състезават кой пръв да набие Черни и атакисти, и хората на ВМРО, и на Расате. Всички здрави сили ще изпълзят, да дадат отпор. И да покажат на света, че България е дива балканска страна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.