Кои лекарства се продават без рецепта? Опасни гафове при самолечението

На рафтовете в аптеките трябва да се виждат само лекарствата, които може да се купуват без рецепта (както е в случая). Медикаментите по лекарско предписание трябва да са скрити в шкафове, но не всички аптеки спазват закона.
Снимки: авторката

От няколко месеца контролът над лекарствата, които се продават в аптеките без рецепта, е затегнат. Форумите в Интернет се напълниха с оплаквания. На един в аптеката не му давали без рецепта ампули „Витамин С“, друг го карали да си изгуби деня в чакане пред кабинета на джипито „за някакво си безобидно прахче „Аулин“.

Да се продават свободно и безнаказано лекарства, на които пише „по лекарско предписание“, беше едно от извращенията на българския преход. По закон лекарствата в България винаги са се делели на два вида – без лекарско предписание (OTC – over the counter – на показ на тезгяха) и по лекарско предписание (RX – латинското съкращение за рецепта), които трябва да са затворени в шкафове и да не се виждат).

Фармацевтите и преди бяха длъжни да продават без рецепта лекарства само от първата категория, но нарушаваха закона близо 20 години. Така много хора се научиха, че едва ли не могат сами да си назначават лечение. От април 2009 г. контролните органи започнаха да глобяват аптеките с по 5000 лева, ако ги хванат да продават лекарства по лекарско предписание без рецепта и нещата си дойдоха на мястото.

От паниката по медии и форуми човек може да остане с впечатлението, че вече почти нищо не може да се купи от аптеката без рецепта. Истината е, че за над 50% от лекарствата на българския пазар лекарско предписание не е нужно.

Чрез проверка в няколко столични аптеки и консултация с Антон Вълев, магистър фармацевт в Педиатрична аптека „Ерудита“, съставихме списък на най-популярните лекарства, които се продават без рецепта.

Най-популярните лекарства без рецепта

Срещу главоболие: „Аналгин“, „Беналгин“, „Парацетамол“, „Нурофен“.

„Всички лекарства, които са в ампули за инжекционна употреба, са лекарства по рецепта, казва Антон Вълев. Това важи за: „Аналгин ампули“, „Спазмалгон ампули“, „Но-шпа ампули“, „Бусколизин ампули“, „Витамин С ампули“ (за деца и възрастни) и изобщо, всякакви инжекционни разтвори. Това, че в България пациентите пият ампулите, които са за инжекции, е някаква наша местна балканска приумица. Вече има и „Витамин С“ на ампули за пиене, но той е регистриран като хранителна добавка и не става за инжекции.

Сиропи и хапчета против кашлица, които се продават и без рецепта.
Снимки: авторката

Ампулите „Аналгин“ може да се заместят с капки „Хексалгин“. Те са много по-изгодни като цена, защото едно шишенце струва 3,70 лева, а количеството е равно на 20 ампули (една ампула струва около 1 лев). Освен това капките „Хексалгин“ са овкусени да стават за деца и да не се усеща толкова неприятната горчилка на метамизола“.

Срещу температура и симптоми на грип: „Упсарин“, „Ефералган“, „Панадол“, „Нурофен“, „Колдрекс“, „Фервекс“, „Тера флу“.

„Има лекарства, които са на двоен режим, казва Антон Вълев. Когато са за възрастни, са без рецепта, но когато са за деца (напр. „Нурофен сироп“), за бременни жени или кърмачки – са по лекарско предписание“.

Сиропи за кашлица:

Фармацевтите от аптеките казват, че търсенето на сиропи за кашлица най-много се влияе от това кой продукт се рекламира. В момента най-продавани са „Проспан“, „Мукосолван“, „Мукоплант“. По-възрастните хора са свикнали да търсят българските сиропи за кашлица като „Бронхолитин“.

„Сиропите за отхрачване на базата на амброксол (търговски имена: „Амброксол Софарма“, „Мукосолван“, „Флавамед“, „Амбрекс“) са без рецепта само за възрастни, но за деца, бременни и кърмачки е нужно лекарско предписание“.

Против киселини: „Талцит“, „Но шпа“, „Стопацит“, „Алмагел“.

Срещу коремни и менструални болки: „Нурофен“, „Но шпа“, „Дуспаталин“.

„Много жени са свикнали при такива случаи да взимат „Спазмалгон“ или „Бусколизин“. Спазмалгонът е комбиниран препарат, който се отпуска само по лекарско предписание, а бусколизинът е в „Списък А“ (отровни вещества) и в аптеките се държи в метална каса със заключване, казва Антон Вълев. Препаратът „Дуспаталин“, който е много мощен спазмолитик, има двойна регистрация: Ако е „Дуспаталин“ таблетки от 135 мг, е без рецепта, но ако са капсулите от 200 мг е само по лекарско предписание.

От цялата група без никакво лекарско предписание е само дротаверинът (търговски имена: „Но-шпа“ таблетки и „Дро спаз“ таблетки). Той е подходящ да се взима и от бременни жени“.

При болно гърло: „Хексоралетен“, „Стрепсилс“, „Ефизол“, „Тантум верде“, „Трахизан“, „Прополки“.

При хрема – капки за нос: „Ксилофарм“, „Олинт спрей“, „Муконазал“, „Виброцил“.

Капките за нос също са на двоен режим – без рецепта за възрастни, но по лекарско предписание – за бременни и деца. Фармацевтите от аптеките казват, че най-често на децата се изписват капки „Виброцил“.

Против повръщане: „Натриев цитрат“.

Срещу диария: „Имодиум“, „Лопедиум“ и „Стоперан“, но за децата – само „Смекта“ и „Ентерол“.

Противоалергични: „Кларитин“, „Зиртек“, „Ериус“, „Лорано“.

При мускулно-ставни болки (гелове за мазане): „Волтарен“, „Фастум гел“, „Диклак“, „Фелоран“, „Дийп рилийф“.

Против махмурлук: „Алка зелцер“, „Упсарин“ и всичко, което съдържа ацетилсалициловата киселина.

За подпомагане на потентността: „Пермен“ (хранителна добавка), „Еромакс“ (хранителна добавка), „Камагра“, „Трибестан“. Популярните „Виагра“ и „Левитра“ вече се продават само с рецепта.

Ацетилсалициловата киселина (търговски имена: „Аспирин“, „Аспизал“, „Аспирекс“, „Ацетилин“, „Аспежик“, „Унирекс“, „Упсарин“, „Алка Зелцер“, „Ацетизал“, „Анопирин“, „Тромбо АSS“, „Кептан“, „Тромбо гард“) е лекарство без лекарско предписание.

Хранителните добавки като цяло не са лекарства и може да се купуват свободно.

Антон Вълев дава пример за „безобидни“ лекарства, които досега хората са купували без рецепта, в нарушение на закона, но вече се продават само по лекарско предписание. Това са нимезулид (търговски имена: „Аулин“, „Нимезил“, „Кокстрал“, „Олгон“), който има противовъзпалителен и обезболяващ ефект, ранитидин („Ранитидин“, „Зантак“), който се пие при язва и „Ацефеин“ – комбиниран продукт за сваляне на температура и против болка. По рецепта са и всички лекарства от кардиологичната група – за сърце, за кръвно.

Рецептата важи 6 месеца

Според Наредба 28 на Министерството на здравеопазването от края 2008 година рецептата, която издава лекарят, вече важи шест месеца от датата на издаването (преди важеше само 1 месец). С нея пациентът може неограничено често да си купува изписаните лекарства. На кутийките на лекарствата или вътре в листовките пише дали са по лекарско предписание или не.

По принцип всеки лекар, регистриран в Българския лекарски съюз, има право да предпише произволно лекарство – например, личният лекар може да даде рецепта с лекарство за сърце. Въпреки това се препоръчва човек да се консултира със специалист в съответната област.

Чести опасни грешки при купуването на лекарства без рецепта:

– Хората купуват за бременни жени капки за нос ксилометазолин („Ксилометазолин“, „Олинт“, „Ксилорин“, „Ксилофарм“, „Грипостад Рино“, „Ксилогел“), без да знаят, че те предизвикват спонтанен аборт.

– Купуват приспивателно за сърдечноболни хора. Противопоказно е.

– Купуват лекарство за отхрачване за пациент с белодробен застой. В резултат се засилва белодробният застой и той може да премине в пневмония (при възрастни хора може да е фатално). Хората не правят логическа връзка между кашлицата и сърдечните проблеми.

Пълен списък на лекарствата без рецепта

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.