Какъв е тоя мол, дето се строи денонощно?

Снимка: e-vestnik

Напук на икономическата криза в София със страшна скорост и денонощна работа се строи огромен мол, който съперничи по големина на НДК. За нуждите на мола общината разрушава скоростната отсечка на трамвая по бул. „Ситняково”, като прави светофар и кръстовище пред него, което ще забави движението и на колите, и на трамвая. Очевидно пари за подлез никой не е дава – нито инвеститорът, нито общината. Най-простото решение е да задръстим движението. По-долу журналистът Владо Гаджев хвърля малко светлина какво ще представлява този мол.


Влошената икономическа обстановка у нас принуди инвеститорите да замразят проектите за строителство на нови молове в София, Бургас, Пазарджик, Русе, Варна, Казанлък и други градове. Общо около дузина на стойност около 1 млрд. евро. Но в същото време при денонощен режим на работа и необичайно за нашата практика темпо продължава изграждането на търговския и офис комплекс “Сердика център”.
Той е разположен на бул. “Ситняково” и е с концептуално архитектурно решение на арх. Марек Лудиан от проектантския екип на EЦE в Хамбург. От българска страна проектант е “Студио 17,5”. Успоредно с това ЕЦЕ ползва услугите на фирма от Дрезден, която разработва всички детайли, материали и спецификации, но работи и с инженерните екипи. Дизайнерското решение на фасадите е поверено на арх. Алесандро Далпиац. То предвижда окачени стъклени фасади на високото административно тяло и огънати златисти метални листове, които обвиват глухите фасади на търговските етажи. На практика целия проект е сглобен в България, а неотдавна инвеститорите от ЕЦЕ и “Шпаркасен имобилиен” (немска банка) задоволиха любопитството на гражданите и отвориха за кратко строителната площадка. Която поне засега отстъпва по мащаб само на мегаобекта Национален дворец на културата.
По първоначални изчисления обемът на инвестицията трябваше да бъде 180 млн. евро. Но в процеса на работата и изграждането на сложната инфраструктура се разбра, че в крайна сметка ще са нужни 210 млн. евро. Първоначалния пусков срок – есента на 2009 г. – също претърпя промени и е отложен за първата половина на 2010 година. Но този нов срок засяга само откриването на мола (твърди се, че около 90 процента от търговските площи вече са отдадени под наем), защото офисната част на комплекса ще бъде окончателно готова през 2011 година. Договарянето за наемане на площите му ще започне веднага след приключването на настоящия ваканционен период, т.е. през наближаващата есен.

Трамвайната линия пред мола вече е подготвена да стане на кръстовище със светофар. Това ще забави травмая и ще предизвика задръстване на трафика. Снимка: e-vestnik

Особено важен проблем, тревожен за гражданите в квартала между бул. “Ситняково” и улиците “Оборище”, “Черковна” и “Цар Иван Асен ІІ”, е този за комуникациите и подходите към гигантския комплекс. Подходите към новия възел вече затрудняват автомобилния поток по бул. “Ситняково” в южна посока, но подсказват и бъдещите възможности. Поради съществуващата денивелация на булеварда и солидната подземна инфраструктура решенията са от друг, по-нетрадиционен характер. А имено – изместване и корекция на трамвайното трасе, достъп до подземните и надземни паркинги чрез разположени откъм жилищния квартал рампи, влизането чрез ляв и десен завой от булеварда по ул. “Попова шапка” и др. Двата големи атриума, около които са групирани офисните площи, са направени така, че да има достъп от открития паркинг на покрива. Това се прави за първи път в българската строителна практика поради невъзможност да се мине подземно заради високите подпочвени води
Всъщност “Сердика център” е предназначен да обслужва гъсто населените градски райони от Подуене нагоре по Цариградското шосе. Към транспортно-комуникационния проект съществува проучване, което доказва, че бул. “Ситняково” има необходимия капацитет за поемане на допълнителен автомобилен поток. Освен това достъпът от Цариградско шосе поне засега е лесен, ако не го препятства евентуалното строителство на свръхлуксозния хотел на мястото на някогашния ресторант “Ропотамо”. Помислено е и за пешеходците, за които пред комплекса има спирки на два вида градски транспорт. Но друга основна тревога на жителите около обекта е за озеленяването, доста обилно и развивало се в продължение на няколко десетилетия. Проектантите предвиждат 25 процента от площа на парцела (50 хил. кв. м.), както и части от покрива да бъдат озеленени. Предполага се, че това ще бъде достатъчно за баланс на 1600-те паркоместа. Но – внимание! – идеите на архитектите могат да бъдат минирани от прословутата вече българска недисциплинираност, знаците на която са видими още отсега. Районът около гигантския строеж вече гъмжи от нерегламентирано паркиране, включително и сред дърветата.
И докато “Сердика център” продължава да се изгражда в усилен режим, то останалите молове в София и страната ще трябва да изчакат шест и повече месеца, докато инвестиционната банкова политика навлезе в по-спокоен ритъм.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.