Всеки с грип да се смята за болен от свински грип

Ваксиниране против свински грип. Снимка: Масачузетски институт по технологии

Свинският грип H1N1 е нов щам, който се появи през март и стана пандемичен през юни. Подобно на сезонния грип, H1N1 обикновено преминава леко и не изисква специални медицински грижи. Въпреки това сезонният грип обикновено е виновен годишно за смъртта на 250 – 500 хиляди души по планетата – предимно възрастни хора, но и много малки деца, бременни и хронично болни. Но H1N1 се отличава от сезонния с това, че заразява повече деца и младежи, отколкото възрастни.

Повечето симптоми на H1N1 са същите като на сезонния грип: треска, кашлица или зачервено гърло, хрема или запушен нос, главоболие, болки по тялото и отпадналост. Но свинският грип също може да предизвика още повръщане и разстройство.

Десетки други вируси причиняват същите симптоми, но една от характерните черти на грипа е появата на всички симптоми наведнъж. Заболяване, което се развива постепенно, вероятно е причинено от друг вирус.

Какво да се прави, ако се разболеем?

Заразените с H1N1 могат да разнасят заразата до 24 часа, преди да се появят симптомите.

Понеже в момента H1N1 е основният вирусен щам, обикалящ планетата, здравните власти препоръчват всеки с грип да бъде смятан за болен от свински грип.

Бързите тестове не могат да засекат щама H1N1, поради което на лекарите се препоръчва изобщо да не се колебаят да изпращат пациентите си с грипни симптоми за подробен тест за свински грип.

Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва хората с този щам да си стоят вкъщи и да не се появяват на работа, в училище, да не пътуват, да не посещават събирания на много хора поне 24 часа след като е изчезнала треската.

На болните се препоръчва също да избягват всякакви контакти с групата с висок риск, включително бременни, деца, бебета и хронично болни от астма, диабет или сърдечни заболявания.

Междувременно властите съветват често миене на ръцете, прикриване на лицето при кашляне и кихане, а в някои случаи – и носене на маска срещу разпространяване на инфекцията.

За леките форми на боледуване се препоръчва повече почивка и приемане на течности като вода, бульон, спортни и енергийни напитки срещу обезводняване, особено на бебетата.

Какво се прави, ако болестта стане сериозна?

Ако се затрудни дишането или има болки в гърдите, трябва да се потърси медицинска помощ. Същото важи, ако около устните се появят синини или виолетови петна, ако не спира повръщането, не могат да се задържат течности и обезводняването е очевидно бързо до степен да усеща замайване.

Правителствата препоръчват на хората с хронични заболявания, които са били в контакт с пациент с H1N1, да потърсят лечение с оселтамивир, който компаниите Roche AG и Gilead Science продават като лекарството „Тамифлу“, или със занамивир, предлаган от GlaxoSmithKline под името „Реленца“.

Бременните са предупреждавани да потърсят специални грижи, понеже винаги са с особено висок риск да хванат грип, и по- специално H1N1. В САЩ тази година в интензивно отделение са били приети над 100 бременни, като 28 от тях са починали.

Родителите трябва да потърсят специални грижи за децата си с грипни симптоми, когато те трудно се събуждат, посиняват или посивяват, както и ако положението им се влоши, след като вече са изглеждали здрави – последното може да е сигнал за вторична бактериална инфекция, която може да нанесе по-тежък удар от самия грип.

От в. „Дневник“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.