Обама получи Нобел докато избираше картини за Белия дом

Първата дама Мишел Обама се подготва за реч в Метрополитън мюзиъм. Снимка: Белия дом

Избрани произведения на американски модернисти и абстракционисти, а също и на чуждестранни художници, украсяват стените на Белия дом. Семейство Обама е подбрало за целта 47 творби, заети от вашингтонски музеи. Списъкът на експонатите, взети назаем от пет музея, сред които са Националната художествена галерия и музеят за модерно и съвременно изкуство „Хършхорн“, бе оповестен от офиса на първата дама Мишел Обама. „Съвсем необичайно е за президента да подбере картини от съвременни автори вместо платна на американски живописци, повече с историческа или класическа насоченост“, отбелязва Валъри Флечър. Консерватор-реставратор в музея „Хършхорн“, тя е предоставила седем картини и две скулптури за новата сбирка, изложена в Белия дом.

Сред 47-те творби от тази изключително разнообразна и внушителна колекция има седем картини от чернокожи автори. Например платно на Глен Лигън – концептуалист, който включва в своите произведения на политически и расови теми различни надписи, неонови ефекти и снимки. Президентската двойка се е спряла и на вертикално платно, наречено „Black like me № 2“ („Черен като мен № 2“) в чест на книга, издадена от бял – журналиста Джон Хауард Грифин. Той описва своите преживелици, след като почернил кожата си. „Това е твърде въздействаща творба, окачена в личните им покои“, коментира за АФП г-жа Флечър. Тя припомни, че авторите на тези произведения са живи и според правилата картините им не може да бъдат изложени в помещенията от Белия дом, отворени за публиката.

Художникът Уилям Джонсън от движението за възраждане на афроамериканската култура „Харлемски ренесанс“ е добре представен с четири наивистични композиции. Има и творби от Алма Томас, една от първите чернокожи художнички в САЩ, представителка на абстрактната живопис. Сбирката включва също произведения на индианската традиционна керамика и на народните изкуства. Почетно място в президентската резиденция заема с десетина платна Джордж Кетлин – портретист, отразявал индианските нрави от 19-и в. Сред по-класическите творби виждаме само един меланхоличен „Залез“ („Sunset“) на Уинслоу Хоумър и две бронзови танцьорки на Дега.

По-значително е присъствието на абстракционистите Марк Ротко и Джоузеф Албърс, на концептуалисти като Едуард Корбет и Джаспър Джоунс, дори на творци, клонящи към попарта, например Едуард Руша. Президентската двойка е спряла своя избор и на имена от изкуството отвъд Атлантика – рядък случай, тъй като американската живопис по традиция е по-широко представена в Белия дом. Освен Дега, по стените са наредени предразполагащи към съзерцателност натюрморти от италианския художник Джорджо Моранди и импресия от Ница с подписа на Никола дьо Стал. Керамичните произведения са предназначени за Овалната зала, както и оригиналният морзов апарат, също част от подборката. Телеграфът на Самюъл Морз е изложен под стъклен похлупак.

Според експерта по консервация на Белия дом Уилям Олман, в избора на семейство Обама „личи интерес към истинското модерно изкуство“. „Подбраните творби не са просто красиви, пъстроцветни и забавни – те будят размисъл и вдъхновение“, изтъква Валъри Флечър от музея „Хършхорн“. Навремето Джаки Кенеди отвори вратите на Белия дом за Сезан; Хилари Клинтън предпочиташе абстракционистите Кандински и Де Кунинг, а най-вече Джорджия О’Кийф. После Джордж Буш окачи в Овалната зала хиперреалистично изображение на голям кактус. Авторът – тексаският художник Том Лий, бе избрал за фон забуленото в облаци небе на американския Запад. Освен двата споменати музея, семейство Обама избра за Белия дом експонати от Музея на американските индианци, Националния музей на американската история и Музея за американско изкуство „Смитсониън“.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.