Петте опасности пред Турция

Турското знаме може да се види навсякъде в Истанбул. Снимка: тюркнюз

Кандидатката за членство в Европейския съюз Турция получи безпрецедентна политическа и икономическа стабилност по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), но продължава да е несигурна дестинация за инвестиции, която крие няколко риска. Кои са основните рискове, за които Турция трябва да внимава:

ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2010 г.?

Безпокойството за поразената от рецесия икономика подхранва спекулациите, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган може да свика предсрочни избори през 2010 г. преди редовния вот година по-късно. Ключовият въпрос за инвеститорите ще бъде дали ПСР, която управлява самостоятелно от 2002 г., ще успее да събере достатъчно подкрепа, за да продължи реформисткия курс без партньор в правителството. Коалиционните правителства имат история на вътрешни борби в Турция, а фискалната дисциплина и реформите може да се провалят заради преследването на политически дивиденти. Ердоган не е обсъждал публично възможността за предсрочни избори. Анализаторите казват, че едни предсрочни избори биха зависели от темпа на възстановяване от рецесията. МВФ очаква брутният вътрешен продукт да се свие до 6,5 процента тази година и да се върне към растеж от 3,7 процента догодина. Намаляването на приходите оказва натиск върху Анкара да затегне фискалната политика и да намали разходите – непопулярни мерки, които може да струват на правителството подкрепата на гласоподавателите. Враждебността на основните опозиционни политически партии към плановете на правителството да разшири правата на кюрдите и да съдейства за прекратяване на 25-годишния въоръжен конфликт, както и други мерки, изисквани от ЕС, като например нова конституция, са смятани за основни фактори, които може да доведат правителството до предсрочния вот, за да бъде открит пътят за реформи.

МЕДИЙНИЯТ СКАНДАЛ С ПРАВИТЕЛСТВОТО

Глобата от 3,3 милиарда долара, наложена на най-голямата турска медийна група Доган, породи безпокойства за свободата на словото и климата за инвестиции в страната. Според критиците глобата за неплатени данъци, която разтърси бизнес елита в Истанбул заради размера си и предизвика критики от ЕС, е най-новата атака на Анкара към Доган заради критичното му отразяване на правителството на ПСР, включващо твърдения за корупция. Правителството отрича, че глобата е политически мотивирана. Скандалът повдигна въпроса за прозрачността в неясните данъчни закони на Турция и за политическото влияние над корпоративния сектор. Чуждестранните инвеститори омаловажават значението на глобата засега като изолиран случай, произхождащ от враждата между премиера Ердоган и медийния магнат милиардер Айдън Доган, обвиняван, че е използвал медийната си империя, за да си спечели политическа подкрепа и да преследва бизнес интересите си. Анализатори обаче посочват, че би било обезпокоително, ако подходът сигнализира за една по-широка тенденция. Подкрепящата бизнеса ПСР внимава да подхожда справедливо към чуждестранните инвеститори, но глобата може да хвърли сянка върху бизнес климата в страната.

АРМЕНИЯ

Турция очаква да подпише исторически споразумения в събота за нормализиране на отношенията с Армения като стъпка към прекратяване на цял век враждебност между двете държави. Едно такова споразумение ще увеличи доверието в Турция като модернизиращ фактор в очите на Запада и ще изтъкне влиянието й в Южен Кавказ, ключов транзитен коридор за петрол и газ към Запада. Над разтопяването на ледовете обаче е надвиснал продължаващият десетилетия спор между съюзника на Турция Азербайджан и християнска Армения. Дори Анкара и Ереван да подпишат протоколите, далеч не е сигурно, че те ще бъдат приложени, а общата граница между Турция и Армения ще бъде отворена скоро. След като протоколите бъдат подписани, те ще трябва да бъдат одобрени от парламентите. В Турция има силна националистическа опозиция срещу отстъпките пред Армения, която не поддържа дипломатически отношения с Турция, а двете държави споделят история на враждебност една към друга, кореняща се в масовите убийства на арменци от османците по време на Първата световна война. Анализаторите казват, че Турция иска да види напредък по въпроса за Нагорни Карабах, за да се придвижи към нормализиране на отношенията с Армения, така че да не загуби достойнство заради това, което може да бъде сметнато за огъване под международния натиск.

ПЪТЯТ КЪМ ЕС

Преобладаващо мюсюлманска Турция започна преговори за членство в ЕС през 2005 г., но те се забавиха отчасти заради отказа на Анкара да нормализира отношенията си с членката на ЕС Кипър и бавния темп на реформите. Присъединяването към ЕС е опора за политическата и финансова реформа в една страна, склонна към нестабилност, а инвеститорите и финансовите пазари са чувствителни за всякакви признаци, че шансовете на Турция да стане член на ЕС може да се провалят. Проектодоклад на Европейската комисия вчера показа, че Турция трябва да ускори реформите в няколко области, включително свободата на изразяване, свободата на печата, религиозната свобода, гражданския контрол на армията и правата на жените. Нещата се усложняват допълнително от факта, че в ЕС властва липса на ентусиазъм за разширяване в момент на икономическа криза и след скъпоструващото разширяване с 12 нови членове след 2004 г. Френското правителство е против пълноправното членство на Турция, а Германия също има съмнения.

АРМИЯТА НА ТУРЦИЯ

Напрежението между правителството и строго светската армия подкопава стабилността в Турция. Турският конституционен съд ще се произнесе през следващите месеци по нов закон, който предоставя на цивилните съдилища правомощия да разглеждат дела на военни в мирно време, проект, наричан от мнозина „гражданска революция“. Връзките между Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и военните са обтегнати и заради разследването на сенчестата крайно дясна мрежа Ергенекон, при което бяха задържани офицери от резерва и активния състав на армията. В дългосрочен план правителството на ПСР има надмощие, тъй като реформите, изисквани от ЕС, ограничиха влиянието на страховитата някога турска армия. Като цяло заплахите за военен преврат в Турция са много малки предвид обществената подкрепа, с която се ползва ПСР, и накърнената репутация на армията, която традиционно е една от най-уважаваните институции на Турция, заради процеса за преврат, който според критиците на въоръжените сили е доказателство за участието на армията в недемократични действия. Все пак, всяка евентуална ескалация на напрежението може да навреди на пазарите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.