Берлинска стена …в Багдад

3,5-висока и 5 км дълга ограда ще разделя шиити от сунити в столицата на Ирак

Петкилометрова стена строят американските военни в Багдад, за да разделят шиити от сунити, да предотвратят самоубийствените атентати и да спрат насилието в града. Тя трябва да бъде изградена до края на април и ще бъде висока 3,5 метра. Стената ще се намира в квартал Адхамия, считан за най-несигурен и размирен в целия град. Той е крепост на сунитите, но е обграден от доминирани от шиитите квартали и постоянно е арена на престрелки.

Враждуващите религиозни групировки обаче единодушно се противопоставиха на идеята. Според в. “Лос Анджелис таймс” най-обезпокоени са търговците и собствениците на магазини, които имат клиенти и от двете страни на стената. Освен това жителите на Багдад правят директна алюзия със стената, която Израел издигна срещу палестинците. “Да не сме на Западния бряг”, питат местните и казват, че така цял Ирак ще бъде разделен в зависимост от вярата и расата на жителите.

През миналата седмица строежът на стената беше прекъснат, тъй като строителите бяха обстрелвани. Сега сред местните расте страхът, че това може да е само началото на нови размирици, а стената ще се превърне в обект на нападение и от двете страни. Това важи с особена сила за пунктовете, през които ще се минава от другата страна на стената в квартал Адхамия.

Американската армия твърди, че стената ще ограничи възможностите за самоубийствени атентати и нападения на въоръжените милиции. Още в началото на годината Пентагонът лансира идеята за “охранявани поселения” в Багдад. Т.нар. “зелена зона” ще бъде пазена с голяма стена, която трябва да спре бомбените атаки.

Подобна тактика американските военни вече прилагат в няколко други града. Например около 150-хилядния град Тал Афар в северозападен Ирак беше направен насип, който да контролира достъпа. След това военните проникнаха във вътрешността му, за да търсят привърженици на Ал Каида.

Американските военни отричат, че стените около опасните градски части са централна част от новата иракска стратегия за сигурност. Те не искали да създават анклави, а напротив, да обединят Багдад.

Опит с изграждането на разделителни стени има в различни части на света. Стената в Израел обгражда еврейско селище с 30 000 души, като изолира четири арабски квартала, включително палестински лагер с 55 000 обитатели. Тя е част от 60-километров комплекс от зидове, огради, окопи и електронни устройства, изграждан от Израел по протежение на целия Западен бряг. Стената беше обявена за незаконна от Международния съд на ООН, защото се строи на окупирани арабски територии.

Дългата 1125 км стена между САЩ и Мексико трябва да бъде изградена до една година. Строежът й започна през октомври, след като САЩ приеха специален закон като превантивна мярка срещу незаконната имиграция. За строежа й Конгресът отпусна 1,2 млрд долара. Проектът се реализира от компанията Боинг, която подписа договор за 67 млн. долара с правителството. Мексиканският президент Фелипе Калдерон сравни проекта с Берлинската стена и нарече решението на САЩ “голяма грешка”.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.