Афганистан – Обама сменя тактиката въпреки военните

Войници от националната армия на Афганистан с местен жител. Снимка: Армия на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама провежда серия от срещи със съветници и военни командири, докато обмисля какви действия да предприеме във войната в Афганистан, пише „Дейли телеграф“. Американският генерал Стенли Маккристъл, който командва силите на НАТО в Афганистан иска Вашингтон да изпрати още 40 000 войници, за да се справи с бунта на талибаните. Последните сигнали от Белия дом обаче сочат, че Обама може да избере друг подход. Дори да изпрати подкрепления, те вероятно ще бъдат доста по-малобройни. Изглежда Белият дом започва да възприема идеята по-скоро да победи Ал Каида, без непременно да разбие талибаните. Америка би могла да потърси някакво споразумение с талибаните, като им даде възможност за някакво участие в политическия живот в Афганистан.

Представител на Белия дом заяви за Асошиейтед прес, че САЩ няма да позволят талибаните да се върнат на власт, но може и да се откажат от желанието си да ги разбият напълно. Някои представители на екипа на Обама смятат, че едва малка част от талибаните са свързани с Ал Каида и споделят идеологията й за война срещу Запада. Според Белия дом в Афганистан действат едва стотина членове на Ал Каида, докато в Пакистан те са хиляди, включително Осама бин Ладен и неговите основни съюзници. Ако се откажат от изпращането на големи военни подкрепления, САЩ може да заложат в по-голяма степен на специалните части, безпилотните самолети и пакистанската армия, които постигнаха известни успехи срещу терористичните организации в пограничните райони в Пакистан. Според критиците на този подход обаче победата срещу Ал Каида е неразривно свързана с разгромяването на талибаните.

Основният мотив в срещите на Обама със съветници и военачалници беше откриването на варианти за действие, които да позволят на американските войски да се изтеглят, пише „Сънди таймс“. Наред с обучаването на още афганистански войници вниманието на специалистите се насочва към перспективата за допускане на някакво участие на талибаните в афганистанската политика, както и спечелването на някои от тях на страната на правителството. Афганистанците са известни с това, че често сменят съюзниците си през дългите години на войни. Съществува поговорка, която гласи, че можеш да наемеш афганистанец, но не и да го купиш. Войните в Афганистан често са били решавани с измяна, вместо с битки.

Ако САЩ платят на талибански войници да минат на тяхна страна, това ще спести на Америка човешки животи и много пари, твърдят привържениците на този подход. Според извършено наскоро проучване на сенатската комисия по външните отношения талибаните разполагат с около 15 000 бойци, от които едва 5 процента са ревностни последователи на талибанската идеология, а 70 процента се сражават за пари – така наречените „талибани за по 10 долара на ден“. Ако САЩ им предложат двойно заплащане, това ще им струва по 300 000 долара на ден, в сравнение със 165 милиона долара, които понастоящем Америка плаща всеки ден за войната в Афганистан, отбелязва „Сънди таймс“. Тази тактика беше изпробвана успешно в Ирак, където американското правителство нае 100 000 сунитски бойци за по 300 долара на месец.

Генерал Маккристъл обаче смята, че идеята просто да се сключи споразумение с талибаните е лудост. „В момента не можем да вербуваме бойци от пущунските общности, защото семействата им ще бъдат избити. Първо трябва да подобрим нивото на сигурността“, заяви Маккристъл, аргументирайки искането си за изпращане на още американски войници в Афганистан.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.