Мъри, Херо, Зума, Тройчо х 2, Пената, Камата… и не става

Голям бой отнесе България от Кипър – 4:1, феновете недоволни, искат оставка на треньора Мъри, той не я дава. А то кой да дойде на негово място? Изредиха се всякакви с колоритни прякори или без прякори – не става и не става национален отбор. Само бой ядем… Всеки следващ умни приказки говори и все сме на кучето в гъза. Треньори важно намират кусури, все концепции някакви, особено ако не са на кормилото на националния.

А най-големи псувни отнесе Христо Стоичков, щото е чепат и не си затваря устата. И всички го нарочиха, не ставал за треньор. Дали става или не става, ама всички, които се изредиха за тия години от САЩ 94 насам нищо не постигнаха. То не бяха Зума, Херо, Тройчо (х2 – прякора на Стойчо Младенов заради загубата с 6:0 от Чехия 2001 г.), Пената – Стратега от Мировяне (за кратко) и все тая. Един без прякор имаше – Пламен Марков, който успя да ни докара до Европейско, ама пък там ни биха като маче от дирек.

Значи има нещо сбъркано. Нещо не става отбор от българите. Има добри футболисти, в елитни клубове, ама като се съберат в националния – нула.

Треньорите очевидно са пълни дупки, но има още нещо. Футболът е колективен спорт, а това май е непосилно за българина. Нашенци много се карат помежду си, много се мразят, всеки знае как да стане… И много акъллии спортни журналисти. От осанна до разпни го. Могат да надуват фанфари до оглушаване след една победа, а после да свирят реквиеми след загуба.

И как България стигна до тоя успех в САЩ 94 с Пената? Тогава май самите футболисти намериха спойката, играха наистина като колектив. И заслугата на Пената беше, че усети това и ги остави да си играят играта. Дали това ще се случи отново в близко или далечно бъдеще? Няма никакви изгледи засега.

Но първо трябва да се почне от един треньор чужденец. На който няма да му минават номерата на тукашните футболни лобита, да му се бъркат в работата, да му пробутват футболисти и т.н. И журналисти да му правят номера, че нещо не им вдигнал телефона и не им отговорил на тъпите въпроси.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.