Саркози пита Борисов кога България ще се освободи от Русия

Иво Инджев

Качеството на живот в най-големите европейски страни е най-високо във Франция, съобщи АФП, позовавайки се на резултатите от проучване на uSwitch.com.

Става дума за комплексна оценка (а и уговорката за „големите европейски страни” е важна, защото „малките” Дания, Люксембург и подобни са трудни за конкуриране при обичайното пресмятане на показателите на глава от населението…). Тя включва продължителност на живота, отчитането на броя на почивните дни, цените на хранителните стоки и на …алкохола дори!

Явно съветници с френско качество на мислене са посъветвали премиера Бойко Борисов да се противопостави ( за първи път) на своя финансов гуру в управленския екип Симеон Дянков и да наложи вето върху обявеното вече намерение на финансовия министър за скок в акциза на алкохола.

Ако изместим малко акцента от „веселата” (алкохолната) му част, стигаме до друга, не много весела констатация. На дъното на същата тази класация за качество на живот е една средно голяма европейска държава (по територия и почти по население), която обича да оправдава проблемите си с това, че била малка.

От патриотични съображения няма да кажа коя е държавата. Но не мога да не отбележа, че властелинът на по – малката страна с най-лошо качество на живот в Европа (за което, в интерес на справедливостта, той все още не е виновен) се срещна с властелина на голямата Франция с нейния рекорд за най-добро качество на живот.

И какво е попитал френският президент Саркози своя гост българския премиер Борисов (според самия Борисов)?

Предупредил го е на практика за същината на проекта АЕЦ „Белене”, споменавайки три пъти в разговора …Чернобил.

Саркози май е попитал как България ще се освободи от Русия и от радиоактивната си зависимост от нея.

Още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.