Ментел и Грабул против ниските цени

Ментел и Грабул, както наричат във форумите в Интернет два популярни български мобилни оператора, със зъби и нокти се борят против намалението на цените на разговорите.

„Мобилтел“ внесъл жалба срещу „Виваком“ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото конкурентът му предлага абонаментни планове и пакети по 100, 500 и 1000 минути безплатни разговори, включително към фиксирани номера. А след изчерпване на минутите разговорите стават по 5 до 15 ст. на минута. Но към други оператори са пак 32 ст. Това било нарушение на конкуренцията, „Виваком” използвал монополно положение и т. н.

Най-после някой да свали разговорите до цени като по света, макар и в две от мрежите, а другите две мрежи веднага скочиха като ужилени. И „Глобул” щял да внася същата жалба. А може би искат да забранят у нас пакетите с безплатни минути, които се предлагат по цял свят?

Ами то това е конкуренцията – един сваля цените, другите и те ще се принудят да ги свалят. Ама компанията монополист „Мтел” и вторият на пазара – „Глобул” не щат да свалят цените. Дори се опъват на натиска на Европейския съюз, който принуждава да свалят цените за терминиране от една мрежа в друга – тоест цените, които плащат операторите като се свързват помежду си. А българската Комисия за регулиране на съобщенията се ослушва и прави някакви програми да свали тия цени с по 2-3 стотинки в следващите 2-3 години, макар от ЕС да настояват това да стане веднага и радикално.

И така българите са научиха да ходят с по 2-3 джиесема на различни оператори, за да говорят на цени като в Европа. По думите на комисарката по телекомуникациите Вивиан Рединг средната сметка за мобилен телефон на български потребител е 20 евро и това е по-високо от средната сметка за Европа. И така в най-бедната страна в ЕС цените, които плаща потребителя – най-високи.

Но ако четеш българските вестници там пише, че цените за разговори тук са от най-ниските в Европа. Има нещо сбъркано с вестниците… То не, че и „Виваком” са цвете, ама в момента поне интересите им съвпадат с тези на потребителя. И сега Комисията за конкуренцията ще вземе да ги глоби – тях, които намаляват цените. За да докаже, че цялата държавата е сбъркана.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.