Завръща ли се Сталин?

Броят на „Новая газета“, причина за иска на Джугашвили – внук.

В Москва отново взеха да се появяват портрети на Сталин. На свода на наскоро реставрирана метростанция пак може да се прочете надпис в негова прослава. Заради споменаване на „престъпленията“ на диктатора, и най-вече клането в Катин, вестник „Новая газета“ бе атакувана в съда от внука на Сталин (при положение, че през 1990 г. Горбачов официално призна отговорността на руснаците за масовото избиване на полски офицери и опозиционери през пролетта на 1940 г.).

Реабилитацията на Сталин не е дело на някаква си група екстремисти: проучванията показват, че 50 процента от руснаците се отнасят положително към „Бащицата на народите“. Те са насърчени от поведението на Владимир Путин, който смята разпадането на СССР за „най-голямата катастрофа на 20-ти век“ и наскоро предприе опит да оправдае германско-съветския пакт от август 1939 г.

Този нов прочит на историята би могъл да се обясни с личността на руския премиер и петнадесетте му години служба в КГБ, но за него той е преди всичко полезна стратегия, най-напред за вътрешна употреба: кризата разкри крехкостта на Русия, която довчера представяха за една от четирите „големи бързоразвиващи се държави“ наред с Бразилия, Индия и Китай. За да се превържат раните, предизвикани от изключително жестоката рецесия (10-процентен спад в БВП), растящите безработица и бедност, е нужна само известна доза национализъм.

Досега официалната историография спазваше известна дистанция по отношение на Сталин и ограничаваше хвалебствията за ролята му във Великата отечествена война. Реториката на Путин стига по-далеч: реабилитирайки съветската епоха като цяло, тя подчертава необходимостта от силна власт. Така настоящият премиер се отличава едновременно от предшествениците си във властта Горбачов и Елцин, представяни като слабоволеви личности, подчинени на волята на Запада, и от потенциалния му съперник Медведев, който дръзва открито да критикува икономическото управление на страната и да споменава възможността да се кандидатира за нов президентски мандат през 2012 г.

Това връщане назад във времето съдържа и геополитическо послание: възвеличаването на съветската епоха е и напомняне за границите на СССР и неговата зона на влияние – предупреждение както за близките републики (главно Украйна, след демонстрирането на сила в Грузия), така и за балтийските страни и Полша. Манипулирането на миналото никога не е непреднамерено.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.