Куче или котка? Изборът на домашен любимец разкрива характера

Снимка: Валентина Петрова
Снимка: Нели Томова

Хората, които предпочитат кучето за домашен любимец, обикновено са семейни, търсят лоялност в отношенията, а почитателите на котки най-често са самотни, стремят се към независимост и лично пространство. Почитателите на котки са сдържани и домошари, докато „кучкарите“ са по-енергични, екстровертни и лесно се сприятеляват. Първите ценят в своя домашен любимец неговата самостоятелност, докато вторите изтъкват като водещи качества привързаността и верността. Когато си общуват с животното, почитателите на котки се изразяват поетично, а хората с кучета им говорят като на роднини или като на малки деца: „Какво прави моето момче? Я ела тук.“ и т.н.

Това са само част от наблюденията на т.нар. антрозоолози, които изследват взаимодействието между хората и техните домашни любимци. Проучванията се пренасят и върху хуманната медицина. Целта е да се установи кое е по-полезно за здравето – да имаш куче или котка. В първия случай ползите за здравето идват от честите разходки на открито и раздвижването, но галенето на котка доказано може да понижи кръвното налягане, а мъркането отнема напрежението и облекчава болката, когато човек не се чувства добре.

Проучване от 1993 година показва, че възрастните хора с кучета имат повече социални контакти в сравнение с притежателите на котки. Те се чувстват и по-удовлетворени от своя емоционален и физически статус.

„Котката и кучето имат доста различни стилове на поведение, което определя и различните характеристики на хората, които ги предпочитат, казва д-р Румен Бостанджиев, сексолог-психотерапевт. В социалния живот на кучето съществува ясна йерархия и готовност да се следва лидера. Обикновено кучето разпознава в своя стопанин своя лидер и се държи спрямо него като верноподаник. Социалният живот на котките е по-различен. В сравнение с кучето, котката е част от човешкото обкръжение сравнително от скоро и поради това поведението й спрямо човека е доста по-автономно и непредвидимо. Тези различия дават известни основания да се предполага, че хората, предпочитащи за свои домашни любимци кучетата, е по-вероятно да поставят дисциплината пред спонтанността, да са склонни към ясни йерархични отношения и добре дефинирани роли.

Предполагаме, че любителите на котките са по-скоро хора, ориентирани към интуицията, импровизацията и индивидуализма, издигащи в култ личната свобода и самоопределението. Тези хипотези обаче са относителни, защото върху избора на домашен любимец огромна роля играят и други фактори от индивидуалния и семейния живот“, допълва д-р Бостанджиев.

Стопаните на кучета са семейни, необвързаните предпочитат котки

Снимка: Валентина Петрова

Според изследване на Американската ветеринарно-медицинска асоциация (American Veterinary Medical Association) има разлики и в семейния статус, и в икономическото положение на стопаните на кучета и котки. Необвързаните са по-привлечени да имат котка, докато собствениците на кучета по-често са женени с деца. Имиджът на кучето като семеен домашен любимец се потвърждава и от статистиката: 67.0% от собствениците на кучета в Щатите са женени, в сравнение с 61.8% от собствениците на котки. 52.6% от семействата с куче имат три или повече члена, в сравнение с 47% от семействата с домашен любимец – котка. В Щатите през 2007 година е имало близо 11 милиона повече котки – домашни любимци, отколкото кучета, което показва, че почитателите на котки е много по-вероятно да си вземат повече от една.

„Решението да се грижим за домашен любимец рядко е въпрос на съзнателен избор, казва д-р Бостанджиев. – В повечето случаи човек действа инстинктивно, откривайки особено привличане към конкретното живо създание от друг вид. В съвременната психология съществува идеята връзката ни с определени обекти от външния свят да бъде разбирана в контекста на желанието ни да се свържем с аналогични аспекти на собствената ни вътрешна същност.

В този смисъл желанието ни да допуснем в близкото си обкръжение котката може да бъде интерпретирано чрез архитипните символи, с които асоциираме това мистериозно животно. В повечето култури котката е възприемана като олицетворение на интуитивното начало, като символ на автономността и непредсказуемостта. Котката съчетава по невероятен начин интимната близост и нежното отдаване на доверчиво и беззащитно създание с безкомпромисните рефлекси и решителност на хищника.

Предизвикателство пред всеки любител на котката е да открие уникалното въздействие, което има върху него това толкова диво и в същото време толкова разбиращо създание. Много хора признават, че котката им помага да се свържат с дивото и интуитивното начало в себе си. Други пък са омагьосани от способността на пухкавия любимец да се релаксира, което им помага и те да се разтоварват по-лесно от стреса и напрежението. Има емпирични доказателства, че присъствието и галенето на любимата котка е в състояние да понижи кръвното налягане при хора с тревожни разстройства. Ако вярваме на твърдението, че котките могат безпогрешно да откриват болните ни места и заставайки върху тях да ни лекуват с неповторимото си мъркане, ние със сигурност ще усетим и терапевтичната мощ на тези малки лечители“, допълва д-р Бостанджиев.

Собствениците на кучета са облагодетелствани от това, че редовните разходки подобряват здравето им, помагат им да се сприятеляват с други собственици на кучета, намаляват стреса от ежедневието. Кучетата дават на стопаните си чувство за емоционално благоденствие, безусловна любов и вярност. Децата, които имат куче за домашен любимец, се научават на повече отговорност и грижа.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.