Смъртта на Япончик освети мощта на руската мафия

Криминалният бос Вячеслав Иванков – Япончик. Снимка: краймраша

Смъртта на знаменития криминален бос Вячеслав Иванков, известен в престъпния свят с прозвището Япончик, няма да повлияе на разпределението на силите в престъпната общност, но може още повече да укрепи без друго силните позиции на мафиотския клан на Дед Хасан (Дядо Хасан – б.ред) – главния мафиот на съвременна Русия, съобщи за РИА Новости източник от московската криминална милиция. Иванов почина на 9 октомври в московския онкологичен център. Престъпният бос постъпи в болницата на 28 юли, след като бе ранен при покушение. Япончик бе деен привърженик на групировката на Аслан Усоян (Дед Хасан), който според мнозина експерти е мафиот номер едно в съвременна Русия.

„Иванков-Япончик, който напоследък бе предан привърженик на Дед Хасан – култова, легендарна фигура – бе пазител на традициите на престъпните среди и главната цел на отстраняването му бе да се предизвика шок в престъпния свят“, отбеляза източникът. В същото време Япончик вече не е имал каквото и да е решаващо влияние при възлагането на задачите в престъпните среди. Гласът му се чуваше, разбира се, но Япончик беше по-скоро представителна фигура, отколкото „повелител на съдбите“, добави той. Япончик бе убит, не за да му се отнемат някакви сфери на влияние и смъртта му едва ли ще доведе до преразпределяне на тези сфери в престъпния свят. Разпределението на силите ще си остане същото, посочи източникът.

Ониани и Дед Хасан

По данни на специалистите в последните години за престъпните сфери на влияние в района на столицата и в национален мащаб са се борили хора от две водещи мафиотски кавказки клана – групировката на Аслан Усоян (Дед Хасан) и Япончик, от една страна, и Талиел Ониани – от друга. По съветско време предприемачът от грузински произход Ониани е бил осъждан няколко пъти. По-рано в медиите се тиражира версията, че именно той може да е организирал покушението срещу Япончик. През 80-те години на миналия век Ониани бе смятан за най-авторитетния престъпен бос в Москва.

Погребението на Япончик. Снимка: краймраша

След разпадането на Съветския съюз групировката на произхождащия от Тбилиси Дед Хасан – също нееднократно съден – разпростря влиянието си в различни райони на страната. „Влиянието на Дед Хасан и неговия клан, най-близките му роднини, се простира до Урал, южните краища на страната, Москва, центъра на Русия. . . Самият Хасан е регистриран в Санкт Петербург, следователно там също има негови хора. Към това можем да добавим и влиянието му в по-близката и по-далечната чужбина, посочва източникът. Според криминалистите значителните доходи на групировката идват от незаконен хазартен бизнес, търговия с наркотици и оръжие и добив на природни ресурси, а също от „онези области на икономиката, в които се извлича значителна печалба и лесно могат да се укриват доходи, като строителството или пазара на недвижими имоти“.

Девет към едно за Дед Хасан

Япончик умря, но Дед Хасан е жив и войната му с Ониани продължава, макар позициите на последния да са значително отслабени, отбелязва източникът. През юни Ониани бе арестуван по обвинение в отвличане и съдът отсъди задържане под стража, въпреки молбата на адвокатите да бъде пуснат под гаранция от 15 милиона рубли.
„Сега разпределението на силите е девет към едно в полза на групировката на Дед Хасан. При тези обстоятелства убийството на Япончик би могло да е изгодно както за представители на едната, така и на другата групировка“, казва източникът.

„След смъртта на Япончик, който се ползваше с огромен авторитет, в престъпния свят не останаха хора, съпоставими с фигурата на Дед Хасан. В този случай, ако за организирането на убийството на Япончик обвинят Ониани – което, предвид сегашната ситуация някои няма да пропуснат да направят – то с Ониани „бързо ще си разчистят сметките“ и от него може да се отвърнат и последните му поддръжници, допуска източникът.
Според него евентуално бъдещо развитие с жестоко реорганизиране на престъпните групировки би могло косвено да хвърли светлина върху виновника за смъртта на Иванков. Данните, предоставени от експерта, показват, че в света понастоящем има около 400 големи престъпни боса, като 10 процента от тях произхождат от Русия. Преобладаващата част от тези престъпни авторитети са от групировката на Дед Хасан, казва източникът.

Преразпределяне на силите няма да има

След смъртта на престъпния бос възникнаха опасения, че скоро по-младите му другари ще предприемат преразпределяне на сферите на влияние и дори криминална война. Председателят на парламентарния комитет по сигурността Владимир Василиев от своя страна смята, че смъртта на Япончик няма да доведе до взрив на престъпността. „Преразпределяне няма да има, а ако настъпи, то ще е дълбоко в престъпните среди и няма да застраши гражданите, заяви Василиев пред РИА Новости, изтъквайки, че преди е работил в правоохранителните органи, оглавявайки подразделението за борба с организираната престъпност към министерството на вътрешните работи. Следствените органи продължават разследването по делото за опит за убийството на Япончик.

Главата на руската мафия

Иванков неведнъж е бил съден по времето на СССР. През 1982 г. той е осъден на 14 години затвор. За освобождаването му през 1991 г. е ходатайствал правозащитникът Сергей Ковальов. През март 1992 г. Япончик емигрира в САЩ, а на 8 юни 1995 г. е арестуван от ФБР и осъден на 10 години лишаване от свобода за фиктивен брак с цел узаконяване на престоя си в страна, както и за изнудване на двама руски емигранти за 3,5 милиона долара. В САЩ наричали Иванков „глава на руската мафия“. През 2000 г. московската прокуратура предявява на Иванков задочно обвинение в убийство. През юни 2004 г. руската генерална прокуратура отправя към САЩ искане за предаването му на руските власти, на което американските власти отговарят положително. На 11 юли 2004 г. Иванков е освободен, след като излежава почти десетгодишна присъда във федералния затвор Алънууд в Пенсилвания, и е предаден на американските имиграционни власти, които го екстрадират в Русия.

В родината Япончик е обвинен в убийството през 1992 г. на двама турци и опит за убийство на трети. През юни 2005 г. съдебните заседатели в московския градски съд оправдават Япончик. Прокурорът на Москва заяви, че седем от дванайсетте заседатели били престъпници, но Върховният съд постановява присъдата да остане в сила. Съдията постанови също, че оправданият има право на реабилитация, което ще рече на обезщетение за нанесени с арестуването му морални щети.

Покушението срещу 69-годишния Иванков бе извършено на 28 юли тази година, когато той излизаше от московски ресторант. По данни на следствието по него е стреляно със снайперистка пушка „Драгунов“ с оптически мерник. Лекарите се борели за живота му до последния момент и извършили няколко операции. На няколко пъти той дошъл в съзнание, а край него постоянно дежурели реаниматори, но така и не успели да го спасят.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.