Корабът „Арктик сий“ и тайното посещение на Нетаняху в Москва

Корабът „Арктик сий с новото име, нанесено от похитителите. Снимка: Следствен комитет на Прокуратурата на РФ.

Осемте мъже, за които се твърди, че през юли са похитили товарен кораб в Балтийско море, от няколко седмици вече са в затвора. Те бяха обявени за пирати, преследвани от руските военноморски сили, заловени без бой и пред обективите на телевизионните камери отведени в московски затвор. Но с това приключенският роман не свърши, а стана още по-загадъчен.

През септември тайно посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Русия отново накара някои коментатори да се върнат към темата. Те намекнаха, без да разполагат с каквито и да е доказателства, че агенти на израелското разузнаване са разкрили заговор за контрабандна доставка на ракети или други оръжия чрез „Арктик сий“ за някоя „неблагонадеждна“ страна. Руският президент Дмитрий Медведев потвърди визитата на Нетаняху в интервю за Си Ен Ен миналия месец, но каза само, че двамата „са обсъждали широк кръг от въпроси“.

Все още не е съвсем ясно какво точно се е случило с кораба „Арктик сий“. Всъщност близо осем седмици, след като както се твърди руските военноморски сили освободиха кораба, той все още е открито море, под военен контрол и още не е пристигнал в пристанище, където да бъде ремонтиран. Четирима от членовете на още не могат да го напуснат, въпреки неколкократните призиви на техните семейства. Оскъдната официална информация също подсили мистерията около кораба, чиито перипетии породиха безброй спекулации, откакто в края на юли връзката с него бе изгубена край бреговете на Португалия.

И все едно нямаше достатъчно основания за конспиративни теории, изплува една странна подробност. След като пленили кораба, похитителите пожелали да променят името му и да изпишат ново на корпуса му, казаха руски представители. Новото име било име, под което вече бил регистриран севернокорейски кораб. „Наистина се случи нещо, но не ние позволено да говорим за това“, казва Евгений Фалин, втори командир на „Арктик сий“ в телефонен разговор от Архангелск, северния руски пристанищен град, където а базиран екипажът.

Подобно на останалите 10 членове на екипажа, на които бе позволено да напуснат кораба и които на 20 август бяха докарани с военно-транспортен самолет в Русия, Фалин каза, че е получил нареждане от руските прокурори да не съобщава подробности за изпитанието, което е преживял. Той обаче настоява, че „Арктик сий“ не е превозвал таен товар.“На борда имаше само дървен материал“, казва Фалин. „Аз лично съм бил във всичките му части и при контейнерите с баласт. Нямаше нищо друго. Мога да заявя това със 100-процентова сигурност“, допълва той. Руските следователи твърдят същото, но уверенията им така и не пресякоха слуховете. Защо осем мъже ще извършват подобно дръзко похищение в строго наблюдаваните европейски води? Защо Русия изпрати бойни кораби от Черноморския си флот да преследва похитителите чак три седмици след отвличането?

Според руските следователи осемте мъже – двама латвийци, двама руснаци и четирима естонци, нападнали „Арктик сий“, плаващ под малтийски флаг, на 24 юли край бреговете на Швеция, като стигнали до кораба с малка моторна лодка. После установили контрол върху кораба, с 4000 тона водоизместимост, извели го в Атлантическия океан, без да бъдат засечени от морските власти по протежение на около 2000 морски мили във води с много интензивен трафик. Руските военноморски сили прехванаха кораба на 300 мили от Кабо Верде на 17 август и арестуваха похитителите му, без да дадат, както заявиха руските официални представители, нито един изстрел.

Капитанът на „Арктик сий“ показва следите от куршуми. Снимка: Следствен комитет на Прокуратурата на РФ.

На интернет сайта на Следствения комитет към руската Генерална прокуратура бяха качени снимки, които трябваше да покажат, че товарът е от дървен материал. На тях се вижда обаче и дупка от куршум на стените на една от кабините. Вижда се и новото име, което трябвало да носи корабът – „Чон Чин 2“, и идентификационният номер, изписан с боя на кърмата и на мостика. И името, и идентификационният номер, са на севернокорейски товарен кораб, който по онова време бил в анголско пристанище, съобщи руското външно министерство, без да даде повече подробности.

Ник Блекмор, редактор на британското списание за морска безопасност „Безопасност в международни води“, твърди, че истинското име и регистрационен номер на кораба трудно биха могли да бъдат скрити дори и променени. Той предположи, че похитителите са избрали новото име съвсем случайно. „Ще се изненадам, ако успеете да влезете в някое пристанище с кораб, носещ различно име“, казва Блекмор. „Чон Чин 2“ не е обичайният вид товарен кораб. Той е от друг тип и видимо се различава от „Арктик сий“, допълва експертът.

Руските представители първоначално казаха, че „Арктик сий“ ще бъде откаран в руското пристанище Новоросийск. После обявиха, че той ще акостира в Лас Палмас, на Канарските острови. По неясни засега причини корабът не получи разрешение да влезе в Лас Палмас. В последните няколко седмици „Арктик сий“ бе пуснал котва в Средиземно море, на 65 мили от Гибралтарския проток, казва Виктор Матвеев, директор на „Солчарт“, базираната във Финландия компания собственик на кораба. Той признава, че не знае какво смятат да правят руските военноморски сили с кораба. „Знам къде се намира, но не знам какво ще стане по-нататък“, казва Матвеев. „Нямаме връзка с него“, допълва той. Този месец Андрей Нестеренко, говорителят на руското министерство на външните работи, каза, че руски власти са приключили с инспекцията на „Арктик сий“ и планират да го предадат на собствениците му. „Имайки предвид, че разследването приключи, Русия не вижда необходимост да задържа кораба и няма такива намерения“, каза Нестеренко.

Според Матвеев обаче не личи, че военноморските сили ще изпълнят тези обещания. Той припомни, че два пъти представители на фирмата-собственик са поискали да се качат на борда на кораба, след като са получили разрешение за това от руските следователи. „Но корабът не ни беше предаден“, каза той. Представител на ВМС, който не пожела самоличността му да бъде разкрита, каза, че ако има закъснение, то е по вина на собственика и че флотът е „изпълнил задълженията си и е освободил кораба от похитителите му“. Той заяви също, че собствениците имат финансови затруднения и че Матвеев протака с развръзката, за да избегне плащането на скъпите пристанищни такси. Матвеев отрече тези обвинения.

През това време похитителите продължават да твърдят, че са невинни, че еколози, които са извършвали изследване във водите на Балтийско море, когато условията за плаване там са станали неблагоприятни и ги принудили да потърсят убежище на борда на „Арктик сий“. Сега капитанът и трима членове на екипажа не могат да напуснат кораба, казват техните семейства. Мъжете са останали на борда, за да помагат в управлението на кораба, след като останалата част от екипажа се прибра в Москва. Тези четирима мъже са на „Арктик сий“ вече от три месеца. Миналата седмица съпругите им изпратиха писмо до руския премиер Владимир Путин, в което го призоваха да осигури завръщането им в Архангелск. Една от съпругите – Ирина Кузнецова, заяви по телефона, че вече дори не помни кога за последно е говорила с мъжа си. „Нямаме никаква информация за тях“, казва тя.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.