Путин в Китай и параноята на Мечката към Дракона

Владимир Путин в манастира Шаолин. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

За да не се почувства Вашингтон прекалено спокоен от идеята,че Русия отново е на негова страна, руският премиер Владимир Путин беше в Китай, за да държи САЩ нащрек. Барак Обама със сигурност постигна напредък в „рестартирането“ на отношенията с Москва. Американският президент вече пожъна известни успехи с по-съгласувана линия на Русия спрямо Иран. Но посещението на Путин в Пекин, което точно съвпадна с визитата на американския държавен секретар Хилари Клинтън в Москва, подчерта, че Русия има и други опции.

В действителност, вчера Москва бе заета да подписва търговски сделки за милиарди долари с Китай. Заговори се и за евентуалното установяване на двустранните транзакции в юани или рубли, а не в долари. Путин ще участва на среща на Шанхайската организация за сътрудничество, група, за която се смята, че има за главна цел да изтика САЩ от централна Азия. САЩ бяха изгонени от военна база в Узбекистан през 2005 г. През февруари трябваше да се изтеглят от Киргизстан след руски машинации, въпреки че това решение беше отменено – поне засега.Подобни тенденции накараха някои да достигнат до заключението, че най-големите авторитарни страни са намерили обща кауза.

Със сигурност, новата Велика Игра в централна Азия не върви както му се иска на Вашингтон. И въпреки това приказките за съвпадане на китайските и руските интереси са преувеличени. По-успокоителната за Вашингтон истина е, че Москва и Пекин си остават повече съперници отколкото партньори. Китай,чиято икономика, за разлика от руската, все още върви напред, наскоро показа мускули, като сключи няколко големи сделки за въглеводороди в Казахстан и на други места в централна Азия. През декември Туркменистан трябва да започне да изпраща газ към Китай през нов тръбопровод.

Москва продължава да е изключително подозрителна към китайското влияние в централна Азия, регион, който смята за своя „сфера на привилегирован интерес“. Русия е също параноична и по въпроса за слабо населената източна една трета от територията й, населявана от едва 6 милиона души, срещу 1,3 милиарда китайци от другата страна на границата. Русия и Китай говорят възторжено за многополюсен свят. Но и двете знаят, че Китай има много по-надеждно основание да претендира за статута на велика сила.

Единствените карти, които Москва държи, са изобилните запази от петрол и газ, и ядрените оръжия. Русия би искала да разработи огромен пазар на изток, който да бъде в противовес на европейския – а Китай със сигурност има нужда от енергията. Русия обаче ще трябва доста дасе постарае, за да постигне това. Все още не е дошло времето драконът и мечката да си легнат заедно.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.