Турция – шампион по „футболна дипломация“

Турция провежда „футболна дипломация“ и с Азербайджан. Снимка: хаберлер

Анализаторите в арабските столици се шегуват, че скоро в региона на Близкия изток няма да остане нито един проблем, в чието уреждане да не участва турската дипломация. Нейният шеф Ахмет Давутоглу напълно може да си спечели лаврите на главен миротворец за 2009 г. Така независимо от всички скептични прогнози бе извършен исторически пробив в отношенията със съседна Армения. „Футболната дипломация“ роди своите плодове и президентът Серж Саркисян се показа заедно с турския си колега Абдуллах Гюл на почетната трибуна на стадиона в Бурса, където се игра мач от квалификацията за световния шампионат през 2010 г.

А малко преди това сирийските и турските министри „събориха“ последната бариера на общата граница на север от Алепо. Бе направена небивала по своята смелост крачка: бе открито свободно движение на гражданите и товарите между двете съседни страни, бяха премахнати входните визи в паспортите. Това решение стана, по думите на Давутоглу, „показател за равнището на взаимното доверие“. А преди 20 години Турция и Сирия едва не се оказаха на ръба на войната заради „кюрдския въпрос“. Сега обаче главата на сирийското външно министерство Уалид Муалем нарече на пресконференция Кюрдската работническа партия /ПКК/ „терористична организация“.

В Алепо и в пограничния град Газиантеп във вторник се състоя първото заседание на сирийско-турския Съвет за стратегическо сътрудничество на министерско ниво. Този орган бе учреден преди месец в Истанбул от сирийския президент Башар ал Асад и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Освен ръководителите на външните министерства в неговата работа участваха и министрите на отбраната, вътрешните работи, икономиката и търговията, селското стопанство, напояването, петрола и природните ресурси, транспорта, жилищното строителство, висшето образование и здравеопазването. Бяха обсъдени перспективите за интеграционни проекти, които ще позволят стокообменът между двете страни да достигне 3 милиарда долара още през тази година.

Внимание привлече изявлението на министъра на отбраната на Сирия Али Хабиб за скорошното организиране на съвместни военни учения с турските въоръжени сили, които по неговите думи ще бъдат „по-солидни от символичните маневри през пролетта тази година“. Генералът даде да се разбере, че в Дамаск са изпаднали във възторг от решението на Анкара да отмени в последния момент мащабните маневри с израелските военновъздушни сили в Източното Средиземноморие с участието на страните от НАТО. САЩ, напротив, подложиха на остра критика Анкара за безпрецедентния дипломатически ход. Регионалните наблюдатели обаче прочетоха в този ход стремеж на турското правителство да се разграничи от съучастие във всякаква възможна военна авантюра по отношение на Иран, над който облаците отново се сгъстяват.

Освен това, както поясни Давутоглу, турците, които реагираха болезнено на непропорционалната по своята жестокост израелска операция в ивицата Газа (да си припомним как Ердоган напусна демонстративно срещата на елита в Давос), „сега възприемат чувствително събитията около израелската джамия Ал Акса“. Както отбелязва политологът Самир Салха, управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието се отклони от предишната обвързаност на външната политика на Турция с курса, който прокарват в Близкия изток САЩ и Израел. Като провъзгласиха откритост към страните, които преди 100 години са влизали в османските владения, Ердоган и неговите съратници успяха да издигнат на небивало равнище позициите на Турция в ислямския свят. Турците, посочва Салха, „се оказаха неочаквано точно тези партньори, от които се нуждае разединеният арабски свят“.

Анкара извлече полза от многогодишните си близки връзки с Израел за напористата посредническа дипломация, която миналата година доведе до деблокиране на мирните контакти по сирийско-израелското направление на мирния процес. „Ако израелците биха послушали нашите съвети, то отдавна щяха бъдат възобновени преговорите с палестинците“, каза Давутоглу. А неотдавна Турция пое на плещите си трудната мисия за нормализиране на сирийско-иракските отношения, които се изостриха след експлозиите в Багдад на 19 август, довели до човешки жертви. Благодарение на дипломатическата совалка на главата на турското външно министерство, който влезе в тесен контакт с Арабската лига, остротата на конфликта бе притъпена и иракчаните бяха убедени да не форсират създаването на Международен трибунал за военни престъпления.

Трябва да се отбележи, че тази година Турция учреди Съвет за стратегическо сътрудничество и с Ирак. Както отбеляза турският министър, най-важните въпроси в двустранните отношения с Багдад е борбата с екстремизма и тероризма. До края на годината Турция ще изнесе в Ирак стоки и услуги за 7 милиарда долара. Очаква се до 2011 г. стокообменът между тях да достигне 11 милиарда долара. „Между Турция и съседните страни се развива съвършено нов модел отношения. Свързани от историята и географията, ние се стремим преди всичко да постигнем по-добро общо бъдеще за Близкия изток“, каза Давутоглу. На лекция, изнесена в Бейрутския университет, той посочи, че главен приоритет във външната политика на Анкара е „предотвратяването на заплаха от мащабна дестабилизация, която ще засегне регионалната безопасност“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.