„Витоша ски“ изнудва държавата или „Новера“ – 2

Строителни машини работят по ски писти на Витоша. Снимка: Световен фонд за дива природа (WWF)

Гледах новините по бТВ където загрижена журналистка каза, че ски сезонът на Витоша бил пред провал, защото Държавната агенция по горите била отменила плана, който позволявал разширяването на лифтовете там??? Изказването на представителя на „Витоша ски“ беше: “Ние много искаме ама няма да почистим… защото срещу нас се води война”!

Всъщност отмяната бе направена превантивно, след като бе одобрена по спорен начин. Защото срещу нея има вече започнато разследване в ЕК, а държавата току що яко я порязаха за подобни случаи за други планини (и Иракли) и ще плащаме после абсолютно всички за корупцията и лакомията на някой.

Интересно и как точно “почистването” (извън смисъла на разрушаването на морени за писти) не беше проблем за “Витоша ски” миналата година, когато пак не е имала (вече отмененото) съгласуване на този план (който между впрочем не е задължително да води до възможност за тях да строят и разширяват пистите)? Сега при същите обстоятелства за тях като миналата година, вече имат “голям” проблем “да чистят” и ще блокират ски сезона?! (каквото и това да значи за Витоша, където аз съм карал ски и преди 20 години).

Задължението да чистят е дадено в концесията на “Витоша ски”. Така че те с този си отказ в стил “ако не ми дадете каквото не ми е по концесия, няма да правя каквото ме задължава концесията” директно нарушават договора. Никой не им е обещавал в концесията право да бетонират планината като екстра към парите, които получават за чистенето. Така че те заплашват със съд за какво? За право, което всъщност не са имали? Което нарушава правилника за планината, въз основата на който те са там? Това не се ли нарича изнудване и рекет?

Спомням си как след многократен подобен опит за изнудване и волско търпение от СОС най- накрая все пак “Новера” загуби концесията си в София. Може би е вече време и “Витоша ски” да ги последват, ако не изпълняват концесионните си задължения, абсолютно без никакво значение дали и как план за разширение на ски пистите там ще бъде одобрен или не.

Държавата не може да си позволява някой да я изнудва, особено неправомерно, и особено когато си говорим за хора, които заплашват със саморазправа държавни служители (и заплашват със съд хората, които казват, че те са заплашвали някой със саморазправа), което всеки може да прочете от записката тук. Ето още една статия по въпроса.Още текстове в блога на Делян Делчев 

Виж също 7 пъти повече писти на Витоша, ски зона от 260 хектара. Ще остане ли планина?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.