Блогът на Могилино: Г-жо Илияна Йотова, не сте достойна за Европейския парламент

Илияна Йотова. Снимка: от тв екрана

Из писмо в „Блога на Могилино“ до Уляна Пръмова, ген. директор на БНТ:
В централната новинарска емисия на БНТ, от 20 ч., На 16.10.2009 г., се излъчи репортаж от Брюксел, във връзка с новия филм на г-жа Кейт Блюет, една година след първия й филм за дома в Могилино и невероятните подобрения в състоянието на децата и младежите само за една година, благодарение на специалните индивидуални грижи за тях. Белгийски граждани са поканили новият директор на дома, да посети страната им, за да се запознае с условията и грижите към децата с увреждания в Белгия.

В тази връзка явно, сравнявайки решенията на проблема в нашата и белгийската страна, репортажът ви завърши с изказване на г-жа Илияна Йотова, европейски депутат втори мандат, която изтъкна като основна причина и виновник за съществуването изобщо на този проблем в България, „българското семейство“.

Цитираме:

„За съжаление у нас, българските семейства не искат да си гледат тези деца и считат, че държавата им е длъжна, да им ги гледа по домовете, затова ги изоставят. В Белгия това никога не може да се случи, там родителите и през ум не им минава да си изоставят децата“.

Ние, български родители на деца с увреждания, искаме да заявим следното:

Изказването на г-жа Йотова е дотолкова абсурдно и неадекватно, че може да бъде обяснено само с абсолютно непознаване на проблема и с нагло и повърхностно отношение към проблемите изобщо на децата с увреждания в България и техните семейства. Подобно изказване е недопустимо за човек, който претендира, че е достоен да ни представлява в Европейския съюз. Държим да зададете следните въпроси на г-жа Йотова и очакваме нейния отговор:

1. В качеството си на европейски депутат и наш представител ли си позволява да обвинява българските семейства в безотговорност и жестокост към децата им?
………..

Предайте на г-жа Илиана Йотова и следното:

– Причината за изоставянето на децата с увреждания в институции, тяхното страшно и тежко положение, пълна изолация, деградиране и обреченост там се дължи и корени в некомпетентната и безхаберна социална политика, която се провеждаше спрямо нас и семействата ни, докато нейната партия беше на власт и министър на социалната политика беше съпартийката й Масларова.

– След филм като „Невидимите деца на България“ в останалите демократични държави министри като г-жа Масларова си подават оставките и никога повече не припарват до публична политика.

– Като представител на България в Европейския съюз, г-жа Йотова следва да защитава и уважава българските родители и семейства, а не да оправдава както своята некомпетентност, така и на колегите си, обвинявайки българските майки и родители.

– Настояваме г-жа Йотова да подаде оставката си като български депутат в ЕП и публично да се извини на всички български семейства и специално на нас, родителите, отглеждащи деца с увреждания!

Виж целия текст в Блога на Могилино

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.