А, България била отличник по финансова стабилност в ЕС. Бойко да не се е объркал нещо?

Доклад на Европейската комисия подреди България сред 5-те страни в ЕС с най-голяма финансова стабилност. Много малко медии в България отбелязаха този факт (повечето в Интернет). Сякаш това е някаква срамна новина.

А защо срамна? Защото същите тези медии от изборите насам като глашатаи разпространяват приказките на Бойко Борисов как България е в катастрофално финансово състояние, как предишното правителство изхарчило парите и т. н.

Да, предишното правителство не беше стока. Но срамно ли е за новото да признае, че България е финансово стабилна, след като ЕС го признава? Че няма фалирали банки, че влоговете са гарантирани, че бюджетният дефицит е нищожен, в сравнение с ЕС (а не с дупка 3-4 милиарда, както твърдеше Дянков отначало).

„Фискалните позиции на България, Дания, Естония, Финландия и Швеция са сравнително силни и са по-стабилни от тези на повечето от останалите държави членки. Това означава и по-нисък дългосрочен риск“, отбелязва докладът на ЕК.

В Европа има страни с бюджетни дефицити по минус 6-7%. България до миналата година беше на плюс 3% – излишък, а тази слезе на нула в средата на годината. Няма и минус половин процент през юли. И причините са глобалната криза, а не омразната тройна коалиция, както твърди Борисов.

И докато докладът на еврокомисията нарежда България сред отличниците на ЕС, премиерът Борисов вчера каза пред Нова ТВ: „Когато държавата е летяла надолу, предишните управляващи са писали за светлото комунистическо бъдеще – че се качваме на 4.7% ръст, а в същото време ние сме били на минус 6.3%”

В България политиците са янеяневци, които не могат да водят цивилизована политика. Всеки следващ обявява предишните за престъпници и смята, че летоброенето започва от него.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.