Тракийска колесница открита на поляна край Нова Загора

Алхеологът Веселин Игнатов сред останките от колесницата и скелетите на конете. Снимка: Булфото

Българският археолог Веселин Игнатов откри запазена тракийска колесница на поляна близо до град Нова Загора. За първи път от десетки години насам научен екип изпреварва иманярите и открива такава находка. Последните сравнително запазени колесници в България са откривани при строителни работи през миналия век. В повечето случаи те са повреждани от багерите или ограбвани от иманяри.

Мястото на разкопките, заобиколено от журналисти и посетители. Снимка: Булфото

Игнатов успява да получи разрешение за разкопки преди престъпни групи да са сложили ръка на обекта и така науката ще може да получи детайлна представа за церемонията по погребението на знатните тракийци.
Находката край Нова Загора е от края на първи – началото на трети век след Христа и включва 3 коня – 2 впрегатни и 1 ездитен, двуколка с меко окачване, навръшници от тежък бронз с форма на орлови глави, предпочитани от иманярите и сгъваемо желязно столче. Научният екип предполага, че при разчистването ще излязат още елементи. Разкритите до тук артефакти променят представите за реда и особеностите на този вид тракийски погребения. Близо до разкрития гроб са започнали разкопки и на втора колесница, вероятно от друг тип.arheolog.jpg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.