Медведев идва в Сърбия с 1 милиард евро

Дмитрий Медведев и Борис Тадич. Снимка: Голос Росии

Руският президент Дмитрий Медведев пристига на посещение в Сърбия, за да обсъди обещания заем от един милиард евро, целящ да засили руското икономическо влияние в страната, която се надява на членство в ЕС и вече има споразумение с МВФ. Еднодневното посещение на Медведев ще има за цел да премести фокуса от традиционните политически отношения между двете страни, базиращи се на исторически, културни и религиозни връзки, към по-конкретни икономически въпроси.

От 2003 г. Сърбия е привлякла почти 12 милиарда долара директни чуждестранни инвестиции, но руското участие бе по-скромно и Русия заемаше 19-о място в списъка на инвеститорите. Белград поиска от Москва 1 милиард евро (1,5 милиарда долара) заем през юли с цел да използва около 350 милиона евро за покриване на бюджетния си дефицит през 2010 г. (който според споразумението с Международния валутен фонд трябва да намали), а остатъка – за развитие на инфраструктурата.

Сърбия вече осъзна каква ще бъде цената на заема от Русия, макар че премиерът Мирко Цветкович изрази оптимизъм, че условията ще бъдат изгодни. „Руският заем изглежда добра сделка, в някои аспекти той като че ли е по-добър от сделката с МВФ“, каза за Ройтерс представител на правителството, пожелал да остане анонимен. „Ние ще можем да похарчим руските пари за откриване на работни места, за увеличаване на потреблението и подпомагане на местната индустрия“, каза той.

Сърбия трябва да задържи бюджетния си дефицит под 3,5 процента от БВП през следващата година, за да изпълни условията на споразумението с МВФ за 3 милиарда евро. Белград ще започне на 26 октомври преговори с МВФ за следващите траншове на заема, взет във време на икономическа криза. Управляващата коалиция от прозападни партии и социалистите обаче дадоха да се разбере, че тесните връзки с Русия в никакъв случай няма да попречат за постигане на целта на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз.

„(Руският) външен министър Сергей Лавров няколко пъти ни каза, че Белград дори ще бъде по-ценен съюзник, ако се присъедини към блока (ЕС)“, каза представителят на правителството. Миналата година Сърбия подписа Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС, първата стъпка към членство. Холандия обаче блокира прилагането му, защото Белград още не е арестувал и предал на Международния трибунал за военни престъпления бившия командващ армията на босненските сърби Ратко Младич.

Медведев ще се срещне със сръбския президент Борис Тадич и други важни държавни служители, както и с висши духовници на Сръбската православна църква във вторник, а ще говори и пред парламента. Много сърби още смятат Русия за своя православна и славянска майка, и тези чувства бяха възкресени след бомбардировките на НАТО през 1999 г., целящи да изгонят сръбските сили от Косово. „Руската подкрепа винаги е била от огромно значение“, каза външният министър Вук Йеремич, като добави, че посещението на Медведев ще потвърди „вековното приятелство между Сърбия и Русия“.

Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, през 2008 г. се противопостави на независимостта на Косово, бивша южна област на Сърбия. Но едва ли това ще е основната тема. „Косово изглежда няма да бъде на дневен ред, тъй като Русия вече направи достатъчно, като не го призна“, каза Зоран Драгишич, преподавател в Белградската школа за национална сигурност. През 2003 г. Русия изтегли своя контингент от мироопазващата мисия на НАТО, разположена в Косово през 1999 г., и оттогава не проявява интерес към възстановяване на военното си присъствие на Балканите.

„Това оттегляне показва, че Сърбия вече не е във военния фокус на Русия и аз очаквам Кремъл да запази тази стратегия занапред“, каза Драгишич. „Сега икономиката е по-силното оръжие на Русия.“ Миналата година Медведев като вицепремиер водеше руската делегация за подписване на енергийно споразумение със Сърбия. Това споразумение ще позволи на Газпром да прокара един ръкав на газопровода Южен поток, който ще даде възможност на Русия да заобиколи Украйна и през Турция, България и Сърбия да изпраща природен газ към Западна Европа, като избегне така проблематичните енергийни отношения с Киев.

„Изграждането на Южен поток ще направи Сърбия привлекателна за инвеститорите заради стабилните й енергийни доставки и резерви“, каза сръбският министър на енергетиката Петар Шкундрич в интервю за в. „Вечерне новости“. Руските инвеститори обмислят също строежа на електроцентрала, използваща като гориво природен газ, както и модернизация на топлоцентралите в Белград на стойност 200 милиона евро, каза Шкундрич.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.