Вицепрезидентът Байдън ще утешава Източна Европа

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заминава за Централна Европа, за да успокои лидерите, които са неспокойни, че ухажването на Русия от администрацията на Обама означава намален ангажимент към тяхната сигурност. Байдън предприема обиколката си след взетото от администрацията решение да преработи плана за американски противоракетен щит в региона, изготвен от администрацията на Буш и на който се противопоставя Русия. Лидерите на Полша и Чехия, където трябваше да се разположат елементи от тази система, се надяваха тя да осигури постоянно американско присъствие и отпор срещу евентуален руски натиск.

Съветникът на Байдън за националната сигурност Тони Блинкен заяви вчера, че решението на Вашингтон няма за цел да успокоява Русия. Новият план на администрацията пак ще включва разгръщане на елементи от система за противоракетна отбрана в региона, а президентът Барак Обама обеща да даде предимство на Полша и Чехия при вземането на решение къде да бъдат разположени те. Плановете на администрацията на Буш предвиждаха разполагане на ракети прехващачи с дълъг обсег в Полша и радарна станция в Чехия за противопоставяне на иранската ракетна програма.

Администрацията на Обама казва, че вече води консултации със съюзници по новите планове за разполагане на ракети прехващачи, които да се използват срещу ракети с малък и среден обсег. Януш Бугайски от европейския отдел на Центъра за стратегически и международни изследвания казва, че Централна Европа вече е била разтревожена от обещанието на администрацията на САЩ да започне начисто отношенията с Русия, дадено преди да съобщи новото си становище за противоракетната система, защото администрацията твърде много се е забавила да успокои региона. Централноевропейските държави се радваха на голямо внимание при управлението на Буш. „Всички те се боят, че са оставени на заден план, докато САЩ си уреждат отношенията с Русия“, каза Бугайски. Източноевропейските държави са нетърпеливи да узнаят подробности от новия план, добави той.

Посещението на Байдън,смятан за близък съветник на Обама по външната политика, цели да опровергае това впечатление. Първата среща на Байдън в сряда е с премиера и президента на Полша. Някои полски официални лица изразиха тревога, когато Обама обяви намерението си да преконфигурира системата за противоракетна отбрана, защото изглеждаше, че на Полша й се отнема ключовата роля, която първоначално трябваше да играе.
Външнополитическият анализатор от Полския институт по международни въпроси Бартош Вишневски заяви, че полските лидери с нетърпение ще очакват да чуят какво ще им каже Байдън, но може би ще слушат по-скептично отпреди.

„Равнището на добра воля е значително по-ниско. Все още съществува интерес, но мисля, че доверието към САЩ значително намаля“, каза той. След Варшава Байдън ще се срещне в четвъртък с лидери в Букурещ и в петък в Прага.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.