97 000 жени срещу Берлускони, „мъжа с фон дьо тен“

Фотошарж на Силвио Берлускони. Снимка: Рикардо Рацино

Язвителната забележка на Силвио Берлускони по повод външния вид на една от опонентките му, предизвика рядък изблик на обществено недоволство от страна на хиляди италиански жени, които досега като цяло не взимаха отношение по сексскандалите и сексистките изказвания на премиера.

Близо 97 000 италианки подписаха петицията на „Жените, обидени от премиера“, след като Берлускони каза на пълничката и очилата лява депутатка Рози Бинди, че е „по-скоро красива, отколкото интелигентна“, нанасяйки удар едновременно на външния й вид и на ума й.

Оттогава Фейсбук гъмжи от групи в знак на солидарност към депутатката, а в градове като Реджио Емилия бяха организирани протести. Отговорът на Бинди „Аз не съм жена на ваше разположение“ се превърна в лозунг по тениските и плакатите. „Някой да каже на Берлускони, че не е Джордж Клуни“, заяви сенаторката центристка Патриция Буняно и нарече премиера „шовинист“. „Обидно е, че той винаги говори за жените в естетически категории“.

Кампанията, популяризирана от левия вестник „Република“, печели подкрепа главно от левицата. Акцията е една от малкото феминистки инициативи срещу Берлускони, която успява да набере скорост. По думите на Бинди кампанията е знак за „новия феминизъм“ в Италия, където подмятанията на Берлускони, че жените са „най-прекрасният Божи дар за мъжете“ и че Италия е „родина на велики любовници, Казанови и плейбои“ обикновено се приемат с безразличие.

При все това социолозите казват, че без стабилен политически опонент, които да се изправи срещу Берлускони, феминистката акция едва ли ще намали подкрепата за премиера от консервативните гласоподавателки, въпреки че и те не са във възторг от него както преди. „Берлускони не е променил подхода си към жените и това не е първият път, когато прави подобни коментари за тях“, каза Маурицио Песато от социологическата агенция „SWG“.

„Вероятно някои жени са били подтикнати да действат, тъй като забележката беше много остра, но другите вече са свикнали. Намираме се във фаза, в която поддръжниците на Берлускони продължават да го подкрепят, а противниците ясно заявяват позицията си“. Друг социолог, Луйджи Креспи, смята, че някои жени поддръжнички на Берлускони може да са се разочаровали, но те не са достатъчно много, за да окажат влияние.

„НИЕ НЕ СМЕ ВАШИ НАЛОЖНИЦИ“

Досега коментарите на Берлускони не предизвикваха особено недоволство в страната, където малцина обърнаха внимание на факта, че бившата шоугърла Мара Карфаня стана министър на равноправието и че оскъдно облечените жени имат основно присъствие в телевизионния ефир, особено по каналите, собственост на премиера.  Единственият организиран феминистки протест, с който

Берлускони се сблъска, когато трябваше да отговаря на обвиненията, че е поддържал неуместна връзка с тинейджърка и че е купонясвал с проститутки, се провали. Тогава четири университетски преподавателки призоваха съпругите на световните лидери да бойкотират срещата на Г-8 през юли. Обидата, която Берлускони нанесе на Бинди по време на вечерно токшоу малко след като съдът отмени имунитета му срещу съдебно преследване, неочаквано отключи вълна от женски гняв.

„Протестираме срещу този кретенизъм срещу жените, демокрацията и политиката“, написаха в петицията писателката Барбара Спинели и преподавателките Надя Урбинати и Микела Марцано. „Този човек обижда жените и демокрацията. Нека го спрем“. Над 3000 жени изпратиха свои снимки с коментари от рода на „Жени, обидени от мъж с фон дьо тен“ и „Ние не сме ваши наложници“, пише „Република“, който всеки ден посвещава по цяла страница на най-новите подписи и снимки.

„Фейсбук“ групата, създадена в солидарност към Бинди, привлече 2000 членове, а популярни жени от журналистки до актриси, включително известната манекенка Мишел Хунцикер, се втурнаха да я защитават. Дори една от жените в кабинета на Берлускони, министърката  за младежта Джорджа Мелони, каза, че съжалява за думите на премиера.

Берлускони от своя страна поднесе колебливо извинение, определяйки думите си като „шега в момент на разочарование“, което според Бинди само влошило ситуацията. Това обаче не е първата хаплива забележка на премиера по повод външния вид на Бинди. Когато съпругата му го разкритикува за това, че номинира красиви жени на европейските избори тази година, Берлускони каза: „Какво лошо има, че са красиви? Не може да номинираме всички Рози Бинди“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.