Давай евтина ракия на народа. Кой се уплаши от акциза?

Около 1 млн. души в България пият концентриран алкохол всеки ден. Снимка: Уебшотс

Няма да пипаме акциза на алкохола – и хората по селата трябва да са спокойни, каза премиерът.”
В. „Труд”, 12 октомври 2009 г
.

Преди седмица народът пи по една евтина ракия за здравето на премиера Бойко Борисов. И се успокои. Нямало да му пипат ракията. Няма да се вдигне акцизът върху алкохола, само върху цигарите, защото били лоша работа и носели много болести и смърт. И защото така иска Европа.
Народът български от столетия e обвързан с пиячката „докато смъртта го раздели”. Според различни изследвания в България 1 млн. души имат проблеми с алкохола, а минимум 200 000 са зависимите. Какво се случи след тези успокоителни думи на премиера?

– над 1 милион човеци от този народ след новините изпиха по една, но не чашка, а бутилка и около 200 000 – повече от една…

– 100 000 спретнаха битов скандал, набиха жените и децата си преди да легнат и да потънат в мъртвешки пиянски сън.

– 20 000 се съвокупиха в нетрезво състояние и 500 заченаха потенциални алкохолици с фетален синдром (б. р. – увреждане на плода в утробата на майката, виж интервю по темата тук).

– Около 200 предизвикаха леки пътно-транспортни произшествия, двайсетима – тежки ПТП, един заколи брат си при пиянска свада, за което не помни нищо…

– 80 000 на сутринта се довлякоха на работа с много промили алкохол в кръвта, потънали в нещо, което те наричат тежък махмурлук, а то си е чиста проба тежка абстиненция, неутрализирана още сутринта с патронче (бутилчица от 200 гр.) водка, защото не мирише толкова и работодателите им може и да не ги хванат, че дъхат на алкохол.

– 15 000 след тежката пиянска нощ, в абсолютно неадекватно състояние с мътен поглед и нестихващо гадене поеха на път, защото са шофьори – на тирове, автобуси, маршрутки, таксита…

– 140 000 без каски едва се закрепиха по строителни скелета, монтажни и ремонтни цехове и оставиха ръцете си в калпави сгради и лошо ремонтирани машини.
– 3000 с треперещи ръце влязоха в операционните, родилните зали, в лекарските кабинети, за да животоспасяват някого.

– 30 000 непомнещи колко са поели снощи, се стовариха на работните си места – в общините, съдебните зали, класните стаи, министерствата, агенциите, фирмите, редакциите…

– 4000 ученици закъсняха за първи час или изобщо не отидоха на училище, защото не можаха да станат от леглата си

– 160 попаднаха в изтрезвителните и токсикологиите с тежки алкохолни отравяния

– 150 починаха от инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност, цироза, задушаване и удавяне, но истинската им диагноза е алкохолна болест и огромните дози изпит алкохол ги довършиха преждевременно.

– 600 000 майки и съпруги не спаха от притеснение дали и кога ще умре техният съпруг пияница или син-алкохолик, след като алкохолът ще продължава да е най-евтин в Европа и по-достъпен от минералната вода и хляба…

Цифрите в тази черна статистика са приблизителни, но фактите са болезнено действителни. Само че затова не се пише, не се говори, не се свикват пресконференции, нито пък конференции, не се правят проучвания, не се мисли. Не се броят труповете. Мисли се как да не поскъпне ракията на българина, че му била най-скъпото и да не се посягало на него. Пиян народ се управлява по-лесно от трезвен…
Всъщност точни данни за пиянството на един народ няма откъде да дойдат. В тази държава чашката и бутилката наистина са задължителна част от битието и никой (еле пък алкохолик) няма да си признае, че употребява прекомерно.

Високоалкохолните напитки в България са най-евтини в Европа. Снимка: реклама на мастика

По неофициални данни алкохолиците в България са над 200 000, но в действителност никой не може да каже точния им брой. Според последното преброяване през 2001 г. над 70% от младите българи между 15 и 24 години пият редовно.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании в България в края на 2007 г. около 1 000 000 лица имат проблеми с употребата на алкохол, в т. ч. около 200 000 са със симптоми на алкохолна зависимост. Данните са основани на проучвания сред населението на възраст от 15 до 64 години в градовете с над 25 000 души в България. А картината в селата и по-малките градове е още по тъжна.

Над 600 000 са лицата (предимно жени – около 500 000), които живеят (с или без формален брак) с хора, които имат проблеми с употребата на алкохол.
Управляващите няма как да знаят колко са сериозни последствията от тази наша „национална особеност”. Те не са стъпвали нито в селска кръчма, нито в изтрезвител, нито в токсикология, нито в  клиниката в Суходол, нито в отделението в Раднево….
Те хабер си нямат, че малцина в тази държава спазват забраната за продажба на алкохол на лица под 18 г. Техните деца не ходят на „детска дискотека” в подлеза на НДК и не си купуват водка на корем от павилончето до подлеза.
Те не пият български питиета и не знаят, че бутилка ракия е 5 лв., а патрончето е от 1,90 до 2,30 лв. Те не знаят, че в София нощем е по-лесно да си купиш алкохол отколкото да намериш тоалетна.

Те няма как да знаят колко страшно заболяване е алкохолизмът, защото алкохолиците сред тях се „поддържат” само с високорафинирани вносни напитки и предвид привилигированото си положение могат успешно да покриват хроничните симптоми на алкохолната болест. (Например на де не ходят на работа след тежък запой.) Ако някой се сети да сложи на входа на парламента един дрегер – само за една сутрин, и да накара депутатите да проверят съдържанието на алкохол в кръвта си, мисля че ще получим представителна извадка за обществото и разпространението на заболяването сред нацията…

Странното е ето кое – няколко дни преди премиерът Б. Борисов да обяви тържествено, че няма да пипа акциза на алкохола, неговият финансов министър Симеон Дянков, който иде от държава с дългогодишен опит и милиарди долари вложени за превенция и лечение на алкохолизма, обяви, че налогът ще скочи.
“Акцизът върху алкохола трябва да се увеличи с 15% от началото на 2010 г. Това ще предложим на правителството и на парламента”, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на кръгла маса за здравеопазването на 7 октомври.Според него повишението щяло да налее в държавната хазна над 60 млн. лв.
Тези пари наистина можеха да отидат за комуни, рехабилитационни центрове, заплати за чиновници, които да проверяват продавачи и бармани за продажба на алкохол на непълнолетни, за филмчета и пр. визия против употребата на алкохол сред децата, която министерство на здравеопазването да излъчва в праймтайма, за хонорари на лектори по училищата, за повишени заплати на специалистите, които се занимават със зависимости, за курсове за обучение на джипитата – каква е тази болест и какво се прави с болните от нея….

На всяка реклама на алкохол трябва да има две “анти” за вредата от алкохола. Така се действа в нормалните държави, а даже и в някои не съвсем нормални, но с алкохолен проблем, разраснал се до пандемия… Към която скоро ще се причислим и ние…

Какво се случи през дните от 7 до 11 октомври, че изведнъж финансовият министър пак бе пернат през пръстите от премиера?  Кой се страхува да сложи пръст в раната? Чия вода ще размъти вдигнатият акциз? Все въпроси, които се оказаха неинтересни за медиите.
Важното бе, че пиячката на народа е спасена и той ще си кърка безпросветно както си знае – от векове за векове…Добро момче е Бойко, остави на поданиците си най-свидното им. Чашата с отровата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.