Латинска Америка: Русия раздава милиарди срещу признаване на Абхазия и Южна Осетия

Колаж: риан

Сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия може да бъдат признати и от други латиноамерикански държави – членки на Боливарския съюз за двете Америки, твърди московският в. „Комерсант“. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев се завърна от Боливия, където участва в среща на върха на регионалния блок. Основната му задача бе да осигури признаването на абхазката и на южноосетинската независимост, посочва изданието.

Доскоро Русия не проявяваше особен интерес към организацията, но войната в Грузия промени нещата и Москва пое курс към укрепване на позициите си сред южноамериканските страни. Президентът Дмитрий Медведев се срещна преди година в Каракас с нейните лидери, а през септември венецуелският лидер Уго Чавес предложи Русия да стане наблюдател на срещата в Боливия заедно с Хаити, Иран и Уругвай, припомня „Комерсант“.

Две участнички в блока – Никарагуа и Венецуела, вече признаха Сухуми и Цхинвали, срещу което получиха от Русия щедро възнаграждение. През декември никарагуанският президент Даниел Ортега си тръгна от Москва с подписани споразумения за изграждане на електроцентрали и с обещание за руска помощ в геоложки проучвания на шелфа. Признаването на двете нови държави от Каракас излезе на Русия още по-скъпо – въпреки кризата, федерацията отпусна на Венецуела заем за оръжейни покупки в размер на 2,2 милиарда долара, а петте най-големи руски петролни компании ще разработват петролно находище край река Ориноко. Проектът ще изисква инвестиции от близо 30 милиарда долара, а руснаците вече дадоха един милиард в брой, за да бъде подписано споразумението, посочва всекидневникът.

Не е изключено останалите страни от алианса също да изразят готовност да признаят Абхазия и Южна Осетия след финансово стимулиране от страна на Русия. Патрушев вече преговаря с лидерите на Боливия и Еквадор – две държави, които силно се нуждаят от чуждестранна помощ, отбелязва изданието. „Комерсант“ припомня, че в края на месеца еквадорският президент Рафаел Кореа ще посети Москва и според него самия се надява да подпише договори във военната област.

Според източници, близки до руската фирма „Рособороноекспорт“, става дума за доставки на военна техника, по-специално хеликоптери Ми-171, самолети Су-30 и преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла“. След спада в цените на петрола обаче Еквадор няма средства за такива покупки и ако бъдат сключени договори, Москва със сигурност ще се наложи да кредитира Кито. Източник, запознат с подготовката на посещението, не изключва Рафаел Кореа да изплати заема по примера на своя наставник Уго Чавес, добавя „Комерсант“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.