Европа срещу България, казус III: Незаконните строежи в Иракли

Строителните дайности на „Суис пропъртис“. Част от река Вая и растителността около нея са унищожени. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

Продължение от “Европа срещу България, казус I: Не на голф игрищата и строежите в парк „Странджа“ и „Европа срещу България, казус II: Банско се съсипва по министерска заповед“

Ако правителството на България до 2 месеца не реагира срещу грубото нарушаване на европейското екологично законодателство в Иракли, Пирин и Странджа, България ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и ще понесе сериозни глоби. Европейската комисия отвори наказателна процедура срещу България по три екологични казуса.

Третият случай е свързан с проект на фирма „Суис пропъртис“ за изграждане на ваканционно селище „Ривърсайт вилидж Иракли“ в защитената зона Иракли. Въпреки че селището папада в мрежата „Натура 2000“, фирмата започва изкопни работи без Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и без задължителната Оценка за съвместимост по „Натура 2000“. Фирмата е собственик на пет парцела, два от които са до река Вая и имат обща граница. Вая е малка рекичка, но е единствената в района. Около нея има лонгозна растителност – дърветата, които обичат влажната почва и оформят коридор за птици и други животни.

Река Вая през май 2006 година, преди да започне строителството. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

Към момента цял участък от реката (около 600 метра) е разкопан и унищожен. Направени са диги. Парцелите на „Суис пропъртис“ имат обща граница, но са били оценявани поотделно по отношение на въздействието си върху околната среда. Общата им площ е много по-голяма от 10 000 кв. м., което е минимумът за задължителен доклад за ОВОС. За да избегне разправиите, инвеститорът разделя терена на два парцела – първият е 9 хиляди кв.м, а вторият – 4 288 кв.м. Номерът минава. РИОСВ–Бургас издава решение, че няма нужда от пълен доклад за въздействието върху околната среда, защото площта е по-малка от минимума, който се изисква.

Изглед от река Вая със съответната лонгозна растителност от май 2006 година. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

През май 2007 година, когато реката е разкопана и дигирана, а лонгозната растителност е унищожена, България вече е член на ЕС. Любопитното е, че посегателството върху реката формално се случва по поръчка на Община „Несебър“, която се позовава на програмите за превенция от наводнения. При проливни дъждове, каквито имаше през 2006 година, реката е нормално да се разлива, но това не се харесва на „Суис пропъртис“, които искат да строят точно в участъка между реката и пътя. Такива разливи биха им подкопали основите. „Какво иска да предпази Община Несебър от наводнение, ако не имотите на „Суис пропъртис“? Може би Черно море?“, възмущават се еколози.

Красивият природен пейзаж край река Вая през 2006 година днес изглежда така. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

„И реката, и парцелите на „Суис пропъртис“ са в „Натура 2000“, както по Зоната за птиците, така и по Зоната за местообитанията, казва Йорданка Динева от фондация „Биоразнообразие“. По европейските директиви за всяко нещо, извършено в такива зони след 1 януари 2007 година, трябва да има Оценка за съвместимост с „Натура 2000“. През първата половина на 2007 година  България изобщо нямаше наредба, която да въвежда оценките за съвместимост в националното законодателство. Тоест, строителството на всякакви обекти до юни 2007 година е извършвано без такава оценка. Фактът, че не е имало наредба обаче, не означава, че посегателството върху природата е било законно. Държавата е била длъжна да забрани всяко строителството в зони от „Натура 2000“, докато не се приеме наредбата. Липсата на нормативна база е още едно нарушение на България към европейското законодателство, а не оправдание да се унищожава природата“.

Устието на река Вая през 2006 година. Виждат се малки пясъчни наноси и съответната растителност. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

На първия парцел „Суис пропъртис“ вдига голяма сграда, която се води триетажна, но визуално изглежда на пет етажа, и 12 двуетажни къщички. „Използвали са популярната хватка на архитектите, наречена „кота корниз“ – до корниза сградата е на три етажа, а нагоре са уж някакви покривни помещения. Така строежът става на пет етажа. На страницата на Суис пропъртис може да се види колко струва апартамент на четвъртия етаж в уж триетажната сграда”, казва Йорданка Динева.

Година и половина по-късно излиза Оценка за съвместимост с „Натура 2000“ на първата от 13-те сгради в единия парцел. Документът е публикуван през 2008 година, точно между Коледа и Нова година, вероятно, за да мине незабелязано и да не се отчете закъснението.

Визуализация на проекта „Ривърсайт вилидж“. В долния лав ъгъл се вижда река Вая и плановете на инвеститора за „облагородяването“ на бреговете й. Снимка: сайт на „Суис пропъртис“

Текстовете в оценката граничат с абсурда. В нея се казва, че миграцията на животински видове през тревните площи ще бъде осигурена чрез изрязването на 3 дупки 50 на 50 сантиметра в оградата на бъдещия ваканционен комплекс. На друго място се посочва, че в местността всъщност няма опасност да бъдат засегнати животински и растителни видове, защото вече всичко е унищожено. Отделно докладът е непълен, тъй като напълно липсва част, оценяваща въздействието върху бозайниците, но въпреки това е минал и е одобрен от регионалната структура на Министерството на околната среда и водите в Бургас.

Река Вая през май 2007 година, когато все още е запазена растителността от лявата й страна. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

В отговор на започналата процедура срещу България за Иракли, министърът на околната среда и водите Нона Караджова казва, че вече са предприети действия за опазване на местността – издадена е заповед за обявяване на защитена зона „Емине“ за птиците. Тази заповед обаче, по мнение на еколозите, е поредното безумие.

„В заповедта за обявяване на „Емине“ за защитена зона се казва, че строителството там е забранено, с изключение на терените, които са предвидени за курортно строителство по устройствения план на Община Несебър. Тоест, министерството се опитва още веднъж да разреши за курортно строителство терени от „Натура 2000“. Още по-скандално е, че забраната за другите територии важи само временно, до приемането на нов Общ устройствен план на Община Несебър.

Лонгозната растителност е унищожена. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

Вместо устройствените планове на Община Несебър да се съобразят с биологичното разнообразие, с европейското законодателство и с „Натура 2000“ в района на Иракли, министерството предлага „Натура 2000“ да се съобрази с плановете за строителство на най-безумната община на морето – Несебър, която е свързала Равда, Несебър, Свети Влас и Елените в един общ комплекс“, казва Йорданка Динева от фондация „Биоразнообразие“.

Според министър Караджова, по този начин са взети мерки за защита на Иракли. Остава да убеди и Европейската комисия…

Гледката в близост до устието на река Вая през януари 2008 година. Снимка: Фондация „Биоразнообразие“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.