„Южен поток“ – антируският газопровод

Михаил Корчемкин

Ако прогнозите за увеличаване на добива на петрол и на природен газ в прикаспийските страни не се оправдаят, черноморските държави може да се окажат съперници за ресурси, а не проспериращи от транспорта им. Снимка: lenta.ru

Проектът „Южен поток“ с всичките водещи към него газопроводи няма равен нито по размери, нито по обем на разходите. „Газпром“ и неговите партньори трябва да построят 11 800 километра нови газови магистрали, повече от половината от които ще минават през територията на Руската федерация.

Капиталовложенията на „Газпром“ ще възлязат на около 45 милиарда долара. Ако газовият монополист вземе на заем 30 милиарда долара при 7-процентна лихва за срок от 10 години, обслужването на този заем ще струва 4.3 милиарда долара на година. Амортизационните разходи за участъка от находището Бованенково на Ямал (полуостров в Северозападен Сибир – б.р.) до крайбрежието на България ще бъдат около 1.4 милиарда долара на година.

Ако „Южен поток“ удържи победа в борбата с „Набуко“, на „Газпром“ ще му се наложи да реекспортира повече от 50 милиарда кубически метра газ годишно от Средна Азия и Азербайджан. При цена на газа в Европа на ниво 300 долара за хиляда кубически метра само от тези операции бюджетът на Русия всяка година ще губи 4.5 милиарда долара, а годишните приходи на „Газпром“ ще намалеят с 4-5 милиарда долара. От друга страна, „Южен поток“ ще намали обема на транзита през Украйна, в резултат на което „Газпром“ ще спечели до 2.1 милиарда долара годишно.

В течение на следващото десетилетие „Газпром“ едва ли ще може да продава в Европа повече от 160 милиарда кубически метра газ годишно. От този обем приходи ще носи само експортът на 100-110 милиарда кубически метра газ, добит в Русия. Като цяло „Южен поток“ ще понижи натоварването на газопреносната система в Западен Сибир, на Урал, в Поволжието и в западната част от Централния федерален окръг. Ефективността на преноса на газ рязко ще падне, което ще доведе до ръст на преносните загуби, разчетени на 1 млрд. куб.м/км. За компенсация на загубените от „Газпром“ приходи на правителството ще му се наложи да повиши допълнително цената на газа за руските потребители.

Към съмнителните ползи от проекта могат да се добавят поставената на колене Украйна и нарастването на броя на руските милиардери – подизпълнители и посредници на „Газпром“, заети в строителството на газопроводи.
Ако вместо „Южен поток“ бъде построен „Набуко“, „Газпром“, бюджетът на Русия и руските потребители ще се окажат на печалба. Тъй че – кой от двата проекта е антируски?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.