Азербайджан срещу помирението на Армения и Турция

Турция провежда „футболна дипломация“ и с Азербайджан. Снимка: хаберлер

Азербайджан се стреми да спре помирението между Армения  – негов заклет враг, и Турция – негов исторически съюзник, заплашвайки по-специално, че ще използва енергийното оръжие срещу Анкара, посочват анализатори. „Азербайджан продава природен газ на Турция на една трета от цената на международния пазар. Коя страна в света би приела да продава природните си ресурси на 30 процента от световната цена?“, заяви в петък азербайджанският президент Илхам Алиев на заседание на правителството. „Разбира се, при такива условия ние разглеждаме други алтернативи“,  добави той, подчертавайки, че Азербайджан би могъл да увеличи доставките си на газ през Русия и Иран,  за да заобиколи Турция.

Според анализаторите Алиев се стреми по този начин да накаже Турция заради историческите споразумения, подписани на 10 октомври от Ереван и Анкара, тъй като Баку смята, че турският му съюзник е предал азербайджанските интереси. Тези споразумения, които предстои да бъдат одобрени от турския и арменския парламент, предвиждат нормализиране на двустранните отношения и  отваряне на общата граница. Тази граница, която е причината за възмущението на Баку, бе затворена през 1993 г. от Турция в знак на подкрепа за Азербайджан след взимането под контрол от Армения  в резултат на въоръжен конфликт на арменски анклав на азербайджанска територия – Нагорни Карабах.

„Азербайджан се чувства по някакъв начин предаден от Турция“, казва Ана Желенкович, експерт за Кавказ в групата Евразия с централа в Лондон. И Баку „предприема инициативи, за да даде на Турция да разбере това“, добавя тя. Според азербайджанския политически анализатор Расим Мусабеков сближаването между Турция и Армения е възобновило безпокойствата на Азербайджан във връзка с цената на природния газ. „Игнорирането от Турция на националните интереси на Азербайджан в нейния подход към Армения доведе до това Баку да преразгледа егоистичния подход на Турция за цените на газа“, каза той. „Докато Азербайджан можеше досега да оправдава много ниските цени с братските си отношения с Турция, Баку вече говори на един изключително търговски език“, подчертава Мусабеков.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу, който реагира на декларациите на Алиев, посочи, че преговорите продължават. „Вярвам в положителен изход“, каза той. Азербайджан е изходна точка на важен коридор за петролопроводите и газопроводите, свързващи Каспийско море с Европа през Грузия и Турция. Баку се смята също за ключов потенциален доставчик за „Набуко“ – проект, подкрепян от ЕС, който предвижда снабдяване на Европа с газ от Централна Азия, като се заобикаля Русия. Заплахата на Азербайджан да избере други пътища, за да транспортира своя газ,  се отправя по този начин и към западните страни, които подкрепиха усилията за помирение между Армения и Турция, отбелязва г-жа Желенкович. Европа би предпочела да избегне нейният газ да се пренася през Русия, след като видя как доставките на руски газ през Украйна бяха няколко пъпти прекъсвани заради повтарящите се кризи между Москва и Киев, добавя тя.

Но за Азербайджан възможностите за диверсификация на пътищата за износ на  газ са ограничени заради сегашната липса на инфраструктура, отбелязват експерти. Азербайджанският анализатор Илгар Мамедов все пак преценява, че „отношенията между Турция и Азербайджан са в най-ниската си точка“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.