Китай – компартията срещу мафията

Арест на мафиот в Китай. Снимка: Чайнапро

В Китай започна война срещу организираната престъпност. Началото бе сложено в Чунцин, смятан за най-големия град на планетата. На улиците в Чунцин цари сега необичайно спокойствие и според градските власти местната престъпност е ликвидирана. В града е започнал съдебен процес, по време на който на подсъдимата скамейка ще застанат близо 5000 души, посочва всекидневникът под заглавие „Големите банди на големия град“.

Чунцин се прочу през 1997 г., когато китайските власти обединиха четири общини в огромен град с население от 32 милиона души. Целта им бе да сътворят един показен мегаполис, който да стане конкурент на процъфтяващите пристанища в южната и в източната част от страната. Градът обаче се превърна в нещо като китайския Готъм сити, където се развиват историите с Батман – там управляват бандитите, а властта е корумпирана от горе до долу.

Пекин наливаше в Чунцин нови и нови милиарди, а местните бандити трупаха все повече богатства и сили, пише „Новие известия“. Само допреди месеци те организираха разстрели на неудобни за тях граждани посред бял ден в самия център на града и показни екзекуции с отсичане на крайници. Банда от най-малко сто души нападна дори местното летище, а полицията не се намеси – било от страх, било за да получи част от плячката. Според местни жители, полицейските участъци в града се били превърнали в организации за рекет, проституция, и търговия с наркотици.

Борбата с престъпността в Чунцин започна през юни, когато сили на реда организираха акции срещу незаконни оръжейни фабрики. Скоро в действията срещу местната престъпност бяха включени 25 000 полицаи, повечето от други градове. До момента са арестувани 4893-ма души, много от които са служители от общината. Задържан е и местният „кръстник“ Вън Сян, помощник-шеф на градската полиция, натрупал над стомилионно богатство в юани – близо 20 милиона щатски долара.

Закрити са всички отявлено криминални нощни клубове в града, казината и публичните домове. Конфискувани са към 70 луксозни коли, главно ферарита, бентлита и ламборгини, собственост на престъпници. Естествено, в града е имало над 5000 криминални елементи, но се говори, че които не били хванати, просто избягали от Чунцин.

Според наблюдатели, чистката в Чунцин е начало на война с организираната престъпност в цял Китай. Унищожена от комунистите след идването им на власт, днес тя, възкръснала от пепелта като птицата Феникс, играе огромна роля в живота на страната, която стремително се развива и забогатява. Пекин смята организираната престъпност за един от основните врагове на партията наред със сепаратизма и екстремизма.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.