Хелоуин – чужд празник? Що пък да не го празнуваме?

Пират с вампирски зъби инсценира нападение върху дяволка. Снимки: авторката

Идва 31 октомври – Хелоуин или денят на Вси Светии. Един от любимите американски празници. В САЩ буквално се побъркват – костюми, тикви, лакомства, маски… Само приготовленията за Коледа превъзхождат по вложени средства тези за Хелоуин.
През последните години и у нас започна да се празнува и става все по-популярен. Повечето клубове в София вече по традиция организират партита, на които е задължително да отидеш маскиран. За най-оригиналните костюми има награди. А на някои места само заради това, че си отишъл, ти дават подарък, примерно дяволски рога, или пък бонбони заради традицията „пакост или лакомства”.

Някои се готвят още от началото на октомври. Какво да си облека, на кого да се маскирам, кое ще е най-оригинално? Класически персонажи са вещиците, вампирите и пиратите. Традицията казва, че трябва да се облекат страшно, защото през нощта на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември вратата между живота и смъртта се отваря и призраците и духовете слизат на земята. За да не ни направят лошо трябва да се уплашат от нас, за да избягат и да се върнат отново следващата година по същото време.

Две момичета в типично облекло на вещици – черни дрехи и островърхи шапки с периферия. Снимки: авторката

Много магазини през октомври се оказват гъвкави към празника – зареждат с маски и шапки, перуки, подходящи облекла, ангелски крила и бели одежди, дяволски рога, опашка и тризъбец. За децата има специални костюми от сорта на Спайдърмен, Супермен, Батман, Зоро, тигърче, а за момиченцата Пепеляшка, Снежанка, горска фея, принцеса и т.н. И се оказва, че в продължение на цял месец магазини като „Джъмбо” зареждат постоянно, защото артикулите се свършват много бързо. Друг вариант е да се наеме костюм, много фирми вече предлагат под наем облекла за Хелоуин, на дебели цени – от 50 до 130 лева, в зависимост от големина, височина и други. Някъде дори се оставя депозит, който е тройно цената за наема. Тоест, ако наемът ти е 50 лева, оставяш 150 и като върнеш костюма ти връщат 100 лева.

Къде да се изкара празника вече не е толкова сложно, защото почти всички клубове и барове правят партита за Хелоуин. Някои от купоните са със свободен вход, други пък са с такса за влизане. В част от заведенията се канят различни групи, които да поддържат градуса на настроението, като „Обратен ефект“, „Черно фередже“ и други. Друга вариант е домашно парти. Оказва се, че това е най-предпочитаният начин на празнуване на Хелоуин у нас – събират се тайфата от квартала, или класа от училище, или колеги от университета (или пък по-пораснали) и вдигат джънгър докато могат. На такива събирания обикновено не се слуша чалга, честването на Вси светии е по-характерно за металисти, ретро-маниаците и тези, които харесват хаус и черно, отколкото за хората, които обичат да слушат чалга.

Снимки: авторката

Тихомир Т., 23-годишен студент, казва, че предпочита да празнува Хелоуин с приятели на домашни купони. „Имаме в квартала един англичанин, където редовно се събираме и то не само за Хелоиун, ами и по принцип си правим нещо като импровизирани маскени балове. Цялата му къща е само реквизит!” Тази година Тишо е решил да се маскира като китариста от една японска метъл банда – Versailles. За целта си е поръчал да му ушият специални дрехи, защото облеклото е строгоспецифично – смесица между готик и барок. „Хората, с които се събираме са много оригинални. Те не се страхуват да бъдат различни. У нас което е различно, всички го сочат с пръст. А не би трябвало да е така. Да, Хелоуин не е наш празник, но е още един повод да се позабавляваш. Празникът го позволява, защо да не се възползваме?”.

Таня С., 21-годишна студентка и нейните приятели също празнуват от няколко години насам: „Маскирам се, защото мога да се облека както си искам и никой няма да ме гледа странно. А и да изгоня вещиците от квартала. Ако има някой изплашен дух още по-добре. Иначе само се забавляваме. Обаче организацията куца. Всяка година си казваме догодина по-добре ще се организираме и пак всичко става в последния момент. По-миналата година бях вещица, миналата година се маскирах като Алиса. Тази година мисля да съм хипи”, разказва Таня.

Пират – едно от най-популярните превъплъщения за момчета, и Алиса в страната на чудесата. Снимки: авторката

По-възрастните пък отричат всякакво празнуване на небългарски празници. Мирослав Д., 63-годишен чиновник казва, че не може да празнуваме американски измислени празници, а да не зачитаме нашите. „Ти кукеруваш ли? Лазаруваш ли?” пита той. Както и не е съгласен с отбелязването на свети Валентин, а предпочита да зарязва лози. Като цяло по-възрастните са скептично настроени или направо против Хелоуин. „Само се излагат по улиците, все едно не може да се циркосват по домовете си”, мърмори Мирослав.

Не е наш празник – зад тази позиция застават и част от учениците и студентите. „Защо да се преобличам и да се правя на някого, когото не съм? Мога да си пия всеки ден, мога да си танцувам всеки ден, не ми трябва повод за тези неща. Освен това Хелоуин не е български празник, нямам причина да го празнувам”, казва Радо Т., студент във УНСС.

Отляво надясно – Алиса, подарък, две горски феи и жената-дявол. Снимки: авторката

И въпреки всичките „против”, все повече родители организират детски купони по случай Хелоуин и поощряват децата си да се маскират. В някои детски градини дори правят специална подготовка – рисуват тиквени фенери, гримират децата като животинки, обличат ги подобаващо и си оставят да се забавляват.

У нас не е толкова популярно да се изрязват фенери от тикви. Въпреки, че това е един от символите на празника не настава масово търсене на тикви, както е в САЩ. Може би, защото в България Хелоуин е популярен главно сред ученици и студенти, които се маскират, за да подивеят малко на воля и да се забавляват, а не да гонят духове и да събират шоколади. А щом им харесва и не пречат на никого няма проблем – чудесен повод да бъдеш различен и още една причина да излезеш вечер и да се забавляваш.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.