Европол: България е център на престъпност в ЕС

Трафикът на  хероин е основната престъпна пазарна дейност на европейския Югоизточен престъпен център. За този трафик се използва „балканският път“ към Европейския съюз от турски организирани престъпни групировки през Турция, често в сътрудничество с български групировки. Български и сръбски групировки от организираната престъпност играят ключова роля в трафика на синтетични наркотици в източна посока, към Близкия изток. Отчасти чрез присъствието на турската връзка в Югоизточния престъпен център този център може да разшири влиянието си в Близкия изток и някои части на Азия. Пребиваващи в България нигерийски престъпни елементи поддържат контакти с нигерийски престъпни групировки в Италия, като ги снабдяват с кокаин за италианския пазар.

Централна е ролята на България на някои престъпни пазари като тези за синтетични наркотици, фалшиви евро и разплащателни банкови карти. Това са моменти от обширния аналитичен доклад на полицейската организация на Европейския съюз Европол за състоянието на организираната престъпност в съюза през 2009 г.  В по-общ план в него се отбелязва, че от премахването на границите в Европейския съюз печелят не само гражданите и законният бизнес, а в значителна степен и организираната престъпност. Все по-широкото отваряне на европейската икономика и либерализирането й, разширяването на активността на ниско бюджетните авиокомпании и ниските разходи за труд в Китай са някои от факторите, съдействащи за доброто развитие на „престъпната“ икономика даже в сегашните времена на икономическа криза, се казва в доклада.

В анализа Европа се разделя на пет престъпни центъра – Северозападен с централно място Холандия и в по-малка степен Белгия, Североизточен – с централна роля на балтийските републики и на Русия,  Югозападен, Южен – с център Италия и Югоизточен. Югоизточният престъпен център се основава на географското си разположение между Азия и Европа и черпи сили от положението си на важна входна врата към Европейския съюз. Черно море и свързани с него водни артерии създават възможности както за легалната търговия, така и за организираната престъпност, се посочва в доклада.

Според документа значението на пристанището Констанца в трафика на кокаин се засилва, като същевременно нарастват и количествата от този наркотик, преминаващи през Турция и през Балканите. Това може да се дължи на присъствието на албански групировки в разпространението на кокаин, но също и на добре очертаната роля на Западна Африка (един от общите изводи в доклада е засилването на ролята на западноафрикански престъпни групировки в Европейския съюз) в трафика на кокаин  и използването на Румъния като алтернативна врата за изпращане на незаконни имигранти към съюза.

Освен това Югоизтокът е много активен престъпен център в производството, складирането и пакетирането на различни фалшифицирани стоки. Незаконната дейност, насочена към Европейския съюз, се подхранва главно от Украйна и Молдова (трафик на хора и цигари. Украйна е и транзитен център за кокаин през „северния път“ към съюза), Албания, Сърбия , Косово, Черна гора и Македония (нелегални имигранти, трафик на хора, кокаин, цигари, синтетични наркотици и прекурсори, фалшифицирани евро, незаконни оръжия), Южна Турция (трафик на хора и хероин, нелегални имигранти, синтетични наркотици, прекурсори и кокаин в посока Близкия изток).

Регионалното разпространение на хероин в Югоизточна Европа продължава да се държи, изглежда, от албански престъпни групировки, като Албания играе роля на сборен и транспортен пункт за разпространението на хероин в Европейския съюз, се отбелязва в доклада. В анализа на Европол се посочва също, че Югоизточният престъпен център е „ключова входна врата“ за нелегално снабдяване с цигари в Европейския съюз. Произходът на тези цигари е от Украйна и Молдова, от Балканите (Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора) и от Далечния изток. Освен това легално произведени цигари  в региона се пренасочват към черните пазари, сочат данни на Европол.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.