Дянков предложи нещо разумно, но селянията победи

“Парите от резерва няма да се пипат”, натърти на пресконференция премиерът Борисов, с глас на спасител на нацията. Народът въздъхна облекчено. Нароченият за радикален с предложенията си финансов министър Дянков е укротен.

Какво всъщност предлагаше той? От т. нар. фискален резерв от 8 млрд. лева и нещо, който седи в БНБ, 2 млрд. да се дадат на търговските банки за по-висока лихва. Срещу това предложение скочиха всички т. нар. икономисти, приближени до президента, червените, че дори и Костов.

Имало риск. Какъв? Риск било да дадеш в банки пари под лихва? Ами тогава тия икономисти (повечето са чиновници или преподаватели от комунизма, без никакъв опит в реална пазарна икономика) трябва да заявят официално, че банките в България са рискови. А Дянков вероятно имаше предвид диверсификация на тия 2 млрд. в български и чужди банки. Които щяха да донесат 3-4% лихва за година –  тоест 60-80 млн. лева – колкото да запушат дупката в здравеопазването, да има за заплати на БДЖ и др. А вкараните в банките пари щяха да стимулират икономиката.

Сега тия 8 млрд. седят в БНБ и носят лихва от около 0,2% годишно. Ама били на сигурно място – в мазето на пъпа на София. При златото. Така си представя народът сигурността на лева – да седят там пачките и златото в мазето. Когато тръгнаха да вадят златния резерв преди години, за да го претопят по световни стандарти, а не по руски, медиите нададоха вой. Същото се случи и когато пратиха част от това злато в чужди банки да носи лихви – леле, пипат златото. В българския партриархално-селски бит има поговорки – “бели пари за черни дни”. Има и народна приказка – “дай да не ги бутаме тия пари”. Има провинциализъм. И той винаги побеждава, когато стане дума за икономика.

Фискалният резерв трябва да се управлява и да носи печалба. Тук един икономист, какъвто е Дянков, идващ от Щатите, предлага разумни неща, но го бламират. Така навремето се опитваха да бламират Милен Велчев, също икономист, дошъл от Запад, и оценен много високо там като финансов министър, за разлика оттук. Когато той поиска “Краун Ейджънтс” да стане консултант на митниците, опозицията излезе от парламента. Вой до небесата – “Продадоха митниците”, провикна се Муравей Радев, бивш финансов министър и още по-бивш чиновник в отдел ТРЗ на ДАП (автобусни превози при комунизма). Както се видя от “Краун Ейджънтс” имаше полза, дори Румъния ги нае след година, повлияна от успеха у нас. Когато Велчев поиска да закрие безмитните магазини по препоръка на ЕС се случи същото – вой до небесата, политически и медиен натиск, и той си подаде оставката. Едвам спасиха коалицията на царя с Доган. Има и други примери.

Сега същото става с Дянков. Предложението да вдигне акциза на алкохола не беше изхвърляне. Концентратите у нас са най-евтини в цяла Европа. Но Борисов пак успокои народа, да не се тревожи, ракийката няма да поскъпне. В България селянията побеждава винаги.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.