Какво ще излезе от архива на ДС?

arhiv-dosie.jpgНовата комисия по досиетата започна работа и първите плодове капнаха – кандидат на ГЕРБ за евродепутат беше свален от листите, защото имало нещо за него в архива на ДС. Кандидатът обаче категорично отрича и работата отива на съд.
Какво може да излезе от архива на бившата ДС? Бившият шеф на архивите на ДС и дългогодишен служител в тях Серафим Стойков заяви пред e-vestnik, че 41% от оперативните дела на агентите са унищожени. Освен оперативните дела, Стойков е установил, чрез назначена от него ревизия, че от архива липсват над 520 дела – и агентурни, и разработки. Тоест – и на агенти, и на жертви. Според Стойков именно тези дела се търгуват на т. нар. черен пазар на досиета. По негово време в архива са възстановени някои документи, но част от него липсва.
Стойков не изключва, че е възможно, подобно на някои случаи в Полша, от архивите на ДС да излязат компромати за хора, които не са сътрудничили на службите.
Стойков казва също, че досега около 28 000 граждани са подали молби да се направи проверка дали за тях има събирана информация от ДС. „Ние направихме тези проверки и някъде за около 7000-8000 граждани излезе, че има информация в архива на МВР.
Неочаквано вчера председателят на Европейския парламент (ЕП) Ханс-Герт Пьотеринг, който е на посещение в България, се включи с коментар по темата за досиетата. „Всеки човек, който се е заблудил в своя житейски път, трябва да получи възможност да се поправи пред обществото и от Юда да стане Павел” – така отговори Пьотеринг на въпрос как гледа на възможността в Европейският парламент да влязат членове, принадлежали на бившата ДС. Пьотеринг е виден германски консерватор и бивш лидер на парламентарната фракция на ЕНП в Европарламента.

– Какво е унищожено от архива на ДС и какво заснето на микрофилм?
– Какво представляват архивът и агентурните дела?
– Какво може да излезе от него?

– Пращани ли са документи или копия от архива на ДС в Русия?

Отговор на всички тези въпроси дава бившият шеф на архивите на ДС в голямо интервю за e-vestnik, което ще бъде пуснато в сайта утре.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.