И в Македония разграбват археологическото наследство

Мозайка от Стоби. Снимка: вечер

Македония е изправена пред разграбване на археологическите й обекти и властите изразяват съжаление, че трафикантите често пъти са с една крачка пред полицията, за да изнесат плячката си към чужбина. „Престъпниците винаги имат една крачка преднина. Те следват нашите действия и знаят точно кога трябва да тръгнат“, обяснява за АФП отговорен представител на полицията, отговарящ за тези престъпления, пожелал анонимност.

Такъв беше случаят например в Исар Марвинчи, близо до град Валданово, в Южна Македония, където лоша изненада очакваше археолозите. Само за тази година учените откриха с изумление на това важно място за погребения от античността, че над хиляда гроба са били разкопани. „Цялото им съдържание беше изчезнало, продадено главно на нашия съсед от юг“ – Гърция, според Паско Кузман, който ръководи Македонския национален институт за защита на културното наследство.

Гробовете трябваше да съдържат „златни бижута, бронзови и сребърни предмети, леки и лесни за пренасяне предмети“, добави той пред АФП. Крадците се интересуват в повечето случаи от предмети като монети, керамика, статуетки, потвърждава говорителят на министерството на вътрешните работи Иво Котевски. Паско Кузман цитира също откритието през 2006 г. на границата между Словения и Хърватия на 230 археологически предмети, скрити в торби с моркови. „Словенските експерти установиха, че предметите, идват от македонска територия и ни ги върнаха“, обясни той, без да уточнява за какви предмети става дума.

Заради своето местоположение македонските земни недра крият изключителни археологически богатства. Над 10 хиляди обекта бяха надлежно регистрирани досега и няколко хиляди други очакват да бъдат разкопани, според различни оценки. На мястото на древния римски град Стоби, известен със своите мозайки, който привлича от години посетители, учени и туристи, но и много крадци, властите организираха постоянно наблюдение. Голяма част от обекта предстои да бъде разкопана. „Стоби е охраняван непрекъснато. Нашето присъствие е най-добрата гаранция, че няма да има нелегални търсачи“, уверява отговорничката за обекта Силвана Блажевска.

Не е рядкост в Южна Македония, разположена в близост до границата с Гърция, работници на строежи да открият парчета от античен поднос или фермери, работещи на нивата си с картофи, да изровят стара ваза на повече от две хиляди години. „Най-често фермерите ни се обаждат незабавно, за да ни съобщят за откритието си“, уверява г-жа Блажевска. Без да се посочва дали трафикът на антични предмети е във възход, тази дейност генерира няколко милиона долара годишно, според македонската полиция.

Престъпни мрежи са се организирали на регионална основа и потеницални купувачи могат лесно да бъдат намерени в Гърция, в Австрия или в Германия, според същия източник. Някои предмети могат да достигнат 20 000 евро. Други, като стрела на древен римски лък, се продават само за 100 евро, обясняват македонските полицаи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.