Харта на Давутоглу за Балканите ще възражда османизма

Турското знаме може да се види навсякъде в Истанбул. Снимка: тюркнюз

Турският външен министър Ахмет Давутоглу бленува за завръщане на Балканите към ерата на Османската империя, според информации на сръбски медии. Те се позовават на изказване на първия турски дипломат пред международен форум в Сараево на тема: „Османското наследство и мюсюлманските общности на Балканите“. „Пример за сътрудничество във всички области са били Балканите по времето на Османската империя“, твърди ръководителят на турската дипломация в своята беседа, очертавайки контурите на неоосманската „харта“.

„Желаем един нов балкански полуостров, който ще се основава на политическите ценности, на икономическата взаимозависимост, на сътрудничеството и на културната хармония. Всичко това е било осигурено в османските Балкани“, каза Давутоглу. Турският външен министър не скри великодържавническите и експанзионистични стремежи на Анкара зад теоретичните формулировки: „Ние ще възродим това време, историята на османските Балкани е била успешна и сега трябва да възкресим полуострова. Ще направим Балканите, Кавказ, Близкия изток заедно с Турция, средище на световната политическа сцена. Това е целта на външната ни политика в бъдеще и ще я постигнем“.

Сръбски анализатори отбелязват, че Турция засилва дипломатическата си активност в района на Балканите. В контекста на тази активност те посочват и визатата тази седмица на турския президент Абдуллах Гюл в Белград. Държавният глава на Турция се срещна със сръбския си колега Борис Тадич, с когото обсъди двустранните отношения на политическо и икономическо ниво.

Турски строителни фирми проявяват интерес към реализацията на проекти в Сърбия, като европейския коридор номер десет, част от който ще преминава оттам. Борис Тадич каза, че двустранните отношения са се подобрили и подчерта, че решението на Турция да признае независимостта на Косово не трябва да има негативно отражение върху отношенията между Белград и Анкара. „Трябва да има сътрудничество по пътя на двете страни за присъединяване към ЕС“, обобщи Гюл.

Във връзка с неотдавнашното установяване на дипломатически отношения между Турция и Армения, без да е решен проблемът с признаването на арменския геноцид от времето на османската империя през 1915 г., Давутоглу побърза да увери, че „окупацията на азерските територии е един от приоритетите на Турция“. Очевидно той имаше предвид хроничния проблем с арменския анклав в Нагорни Карабах.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.