Д-р Сотир Марчев: Не е доказано, че виното е полезно. Добър алкохол няма

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

Д-р Сотир Марчев е началник на Кардиологичното отделение в “Пета градска болница“ в София. Завършил е английската гимназия със златен медал и медицина с отличен успех. Първата му специалност е „вътрешни болести“, а втората „кардиология“. През 2008 година д-р Марчев завършва магистратура по “бизнес администрация и здравен мениджмънт” в УНСС. Специализирал е във Виена към Европейското кардиологично дружество и в Университетска болница в Осака, Япония. Регистира първата медицинска интернет-страница в България и има над 70 научни публикации и 9 книги в областта на кардиологията, вътрешните болести и общата медицина.

– Как употребата на алкохол влияе на сърцето?

– Хората като прочетат статията, трябва да са радостни, доволни, щастливи и успокоени. А истината за алкохола е по-лоша от тази, която се пише и нямаме никакъв шанс да успокоим онези, които си пият, да продължават да си пият.

Има много доказателства за вредата на алкохола и малки ползи от него. Една от малките ползи е, че той е антидепресант. Няколко неща могат да те разтоварят от стреса и това са религията, алкохола и определени хапчета. Освен това хората са на мнение, че като не могат да направят нищо за продължителността на живота, трябва да мислят за ширината и дълбочината му. Някои преценяват, че с алкохол животът им е по-хубав, отколкото без него. Това са хубавите страни.

От лошите страни на първо място е тази, че алкохолът е канцерогенен. Той причинява рак – това е истината. Алкохолът причинява рак на всичко, до което се допре. Като почнеш от устата, хранопровода, стомаха, червата. Причинява рак даже и на органите, до които не се допира, но достига до тях, разтворен в кръвта – черния дроб, млечните жлези при жените и др. Това са му недостатъците.

Плюсовете му са основно за производителите. Алкохолът е високодоходен, свръхпечеливш бизнес. Всички производители силно го харесват, поради високите доходи. Държавите, които слагат висок акциз върху него, също са доволни, защото това е начин да се пълни държавната хазна.

Защо се твърди, че алкохолът е полезен за сърцето в малки дози?

– Този въпрос ме подсеща за един виц. Прибира се един мъж вкъщи и казва: „Жено, писна ми цял ден да пия лекарства. Първо пих уиски за разширяване на коронарните съдове на сърцето. След това пих червено вино срещу атеросклероза на аортата. После пих бира за промиване на бъбреците. Аман от тия лекарства – сипи една гроздова”.

Когато печелиш от един бизнес милиарди, винаги може да заделиш няколкостотин милиона долара за реклама колко е полезно това, което произвеждаш. Още Гьобелс е казал, че една лъжа, като я повториш 100 пъти, става истина. Така стоят нещата и с полезните ефекти на алкохола.
Може да се каже, че няма убедителни доказателства ниските дози алкохол да увреждат сърцето. Но проучванията не са много достоверни. Как ги правят – взимат например един район във Франция. Там има бедняци, които я карат на автопилот, просейки по улиците. Тази група се сравнява със състоятелни мъже от същия район, които живеят добре, хапват и пийват по чаша вино. Ако направим анализ кой колко е живял, ще установим, че бедняците, които не пият, мрат много повече, отколкото състоятелния човек с доходи, с къща, семейство, който, освен всичко останало, си позволява и чаша вино. Когато направиш такъв анализ, можеш да докажеш всичко.

В медицината се признава за доказателство, че нещо е полезно, когато сме го проверили по следния начин – взимаме две групи хора и им даваме хапчета, напълно еднакви на външен вид и на вкус, но едното съдържа предполагаемата полезна съставка, а другото – не (т. нар. плацебо). Накрая сравняваме продължителността на живота в единия и в другия случай. Такова нещо за алкохола не е правено, освен с екстракти от червеното вино. На една група хора са давани хапчета, съдържащи всичко останало от червеното вино, без алкохола, а на друга – плацебо и е доказано, че първите хапчета спрямо плацебо не променят нищо.

Д-р Сотир Марчев. Снимка: авторката

– Тоест, здравето не се повлиява добре от червеното вино и то не увеличава продължителността на живота?

– Червеното вино най-много води в рекламите и затова е напред с материала. Вложили са хората пари в реклама и печелят. За убедителни доказателства, че червеното вино е по-добър алкохол от другите, е смешно да се говори. Казахме – добър алкохол няма.

Но това е голям бизнес със свръхпечалби и ние с теб нямаме шанс да преборим многомилиардната индустрия. Американската държава е доказала със сухия режим, че и тя също не може да се пребори. И Хан Крум не е успял, въпреки че е рязал глави, ръце, изкоренявал е лозя… Известно е, че когато византийците превзели Плиска, те се напили от виното, което намерили в бъчвите в града. Дори ислямът има слаби успехи. Така че, ние също не се очертава да се преборим.

Какво е заключението? Ако можете да правите бизнес с алкохол, правете го – той ще е печеливш, човечеството винаги ще пие. Ако можете да вземете акции от алкохолни заводи – взимайте, има печалба от тази вечна човешка слабост. Ако не ви е приятно да пиете, не почвайте. Ако пиете много, намалете го. Ако пиете някакви малки количества и те ви доставят удоволствие – защо животът да е с едно удоволствие по-малко?

Има ли някаква безопасна норма?

– Официалната норма е, че на мъжете се разрешават до две питиета, а на жените – до едно питие дневно. Разликата в половете идва оттам, че всички вещества, включително и алкохолът, действат на килограм телесно тегло. Едно и също количество алкохол, изпито от мъжа, на килограм телесно тегло се пада по-малко, отколкото същото количество, изпито от по-дребна жена. Втората причина е ракът на гърдата, който също се провокира от алкохола, тоест, при мъжете има един риск по-малко.

Това за какъв алкохол се отнася – вино, ракия, бира, уиски?

– Не се конкретизира какво ще е питието.

А какво е количеството на едно питие – 50 грама, 100 грама?

– И това не се уточнява, защото не говорим за стриктни норми, получени чрез изчисления, а само за приблизителна, прагматична ориентация. (Б. р. – Според норми, приети от Световната здравна организация преди години, за неувреждащо пиене се смятаха дози до 40 мл чист алкохол на ден, не повече от 5 дни в седмицата, а задължително е двата дни без алкохол да са поредни. Но нормата е специфична според теглото на човек)

Как влияе алкохолът върху сърцето на хората, които пият повече от две питиета дневно?

– Може да причини алкохолна кардиомиопатия (болест на сърцето). На тези, които имат сърдечна недостатъчност (сърцето им не може да се съкращава добре), им забраняваме алкохола напълно. Проблемът е, че няма линейна връзка – човек може да употребява нормални количества алкохол и това да му причинява кардиомиопатия, а друг може да пие огромни количества алкохол и да няма такъв проблем. Тоест, реакцията е индивидуална. Както един изгаря лесно от слънце, а друг – трудно, сърцето на един е по-податливо на увреждащото действие на алкохола, а на друг – по-малко.

Алкохолът със сигурност е отрова. В медицината ние го използваме, когато трябва да се унищожи нещо из тялото. Това се нарича алкохолна аблация – убиване на клетки чрез инжектиране на алкохол в тях.

Вие лично какво пиете?

– Алкохолът е част от социалния начин на живот – да се чукнеш с близки и приятели, да си честитите празника. При избора си на алкохола лично аз се водя от следното правило – колкото е по-прозрачен, толкова е по-безвреден. От примесите, които дават цвят, или те боли глава, или ти тежи на стомаха. Установил съм, че шансът на сутринта нещо да ме боли или да ми тежи е най-малък, когато съм пил възможно най-прозрачните алкохоли. Затова, ако е вино – предпочитам бялото, в останалите случаи гледам да е възможно най-прозрачно. В историята на медицината има един случай в Квебек, Канада, където огромен брой хора са получили кардиомиопатия (заболяване на сърцето). Впоследствие е станало ясно, че местните пивовари са използвали кобалт за стабилизиране на бирата. Човек, пиейки непознат алкохол, рискува да поеме и други химически съставки, които също могат да увредят здравето. С две думи, от казаното дотук читателите няма да останат радостни и накрая само ще ни псуват. Но то открай време е доказано, че като си говориш истината, най-много да си навлечеш неприятности.

Виж още по темата – Д-р Александър Ангелов: Алкохолът вреди повече от наркотици, българите пият безпаметно

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.