Доц. д-р Борислав Герасимов: И 19-годишни получават инсулт. Най-често от алкохол

7 златни правила за предпазване в Световния ден за борба с мозъчния инсулт – 29 октомври

Доц. д-р Борислав Герасимов. Снимка: личен архив

Навремето, когато доц. д-р Борислав Герасимов още не бил известен невролог, баба Ванга започнала да му изпраща пациенти. Днес, макар и вече началник на Неврологичната клиника в Университетска болница “Света Анна” в София (бившата „Окръжна болница“), д-р Герасимов продължава да се чуди как пророчицата е разбрала, че той ще успее да излекува тези хора. За себе си д-р Герасимов казва, че е щастлив човек, защото още като студент е открил в неврологията своето призвание. Доказват го стотиците благодарни пациенти и учредили на „Клуб на спасените от мозъчен инсулт“ и „Клуб на приятелите на неврологичната клиника към Университетска болница „Св. Анна“. Най-голямото признание за него е, че колегите му се лекуват при него и му поверяват най-близките си. Член е на Американската академия по неврология. Национален експерт по невротравми към Европейската федерация по неврология. Член е на специализираната квалификационна национална комисия по нервни болести към Министерството на здравеопазването. Специализирал е в САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Белгия, Германия, Австрия и Чехия.

Има ли тенденция в България да пада възрастта на хората, които получават инсулт? На колко години са най-младите пациенти, които приемате на лечение?

– В нашата клиника тази година сме имали хора на 19 години, на 22 години, на 24, на 28, но тенденция за подмладяване на болестта не може да се каже, че има. Напротив, имам чувството, че хората все повече научават профилактиката и начините за предпазване от мозъчни инсулти. За получаването на инсулти основно влияят рисковите фактори – диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, злоупотреба с алкохол, стрес.

Каква е причината човек да получи инсулт на млада възраст?

– Случва се при жени, които употребяват противозачатъчни средства. Тези хормонални препарати променят по някакъв начин ендокриниума на женския организъм. Повечето от най-младите, които получават инсулт, са ползвали противозачатъчни средства. В друг случай младият пациент страдаше от тежък, труднокомпенсиран диабет – няма как да не получи инсулт, нищо че е на 22 години. 19-годишното момче беше с някаква аномалия на кръвоносните съдове. Но в никакъв случай не може да се говори за тенденция.

По-сигурно е да се получи инсулт при злоупотреба с алкохол. Напоследък тези случаи зачестиха. Нашата болница обслужва район от 800 000 човека – цялата Софийска област плюс 1/3 от София. Имам чувството, че в тази част се пие повече, отколкото трябва, и то – непрепоръчителни питиета като ракия. Някои мислят, че домашната ракия е нещо добро, а точно тя е най-опасната, защото е неидентифициран алкохол. При рафинирането на етиловия алкохол по разни печки и казани, той се смесва с много метилов, затова злоупотребата с домашна ракия е едно от най-опасните неща. Същото се отнася и за подправените вина и др. Всяко нещо, което е злоупотреба, може да увеличи риска от инсулт – мазнини, тлъстини, прекалено сладки неща, сол на масата, застоял живот, наднормено тегло…

По статистика България е сред първите 2-3 държави в Европа с най-висока смъртност от мозъчни инсулти. На какво се дължи това?

– Аз не бих казал, че ние се различаваме от всеки германец или англичанин по генетичен материал. Реално нямаме по-голяма смъртност, а по-голямо отчитане на смъртността. Все още нашите регистри за отчитане на смъртността са доста несъвършени. На село, някой като умре, на джи пи-то или на спешните помощи им е най-лесно да напишат „инсулт“ или „инфаркт“. По този начин изкуствено се завишава бройката. Вярно е, че ние консумираме храна, която не е здравословна, но в никакъв случай генетично не се различаваме от нито една европейска нация.

Няма такова нещо, че сме предопределени да получаваме инсулти, защото сме българи. Дори и на шкембе-чорбата, която е доста вредна заради холестерола, като й се добавят чесън и оцет, холестеролът се неутрализира. Другото са нашите луканки, в които има чиста сланина и много сол, туршиите, които са уникални, но това са особености. Още Мечников (б. а. – Иля Мечников, руски учен от началото на 20-и век, носител на Нобелова награда) е описвал най-голямата група столетници в Родопите. Ние не се различаваме от другите нации, но начинът ни за отчитане на смъртността изкуствено поражда впечатлението, че сме обречени да получаваме толкова много инсулти и инфаркти. Важното е да се повишават общата, здравната култура и жизненото равнище на хората, но това аз вече го забелязвам в нашата клиника.

Как се познава мозъчният инсулт?

– Има много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт. Това са: главозамайване, световъртеж, залитане при ходене и дори падане, изтръпване на половината тяло, слабост на ръката и/или на крака, промени в говора, промени в гълтането, замъглено или размазано зрение, промени в зрителното поле, двойно виждане, необичайно силно главоболие с гадене и особено с повръщане, силно и рязко начало на главоболието “като удар с чук по главата”, нарушено съзнание, сънливост или унасяне и загуба на съзнание.

Един или няколко от тези симптоми трябва да ви накарат да заподозрете мозъчен инсулт и да повикате спешна помощ. Особено ако се отнася за болни над 50 години, с високо кръвно налягане, захарен диабет, наднормено тегло или наличие на подобни на тези симптоми в миналото. Всяка „огнищна неврологична симптоматика” (слабост или пареза на крайниците и лицето, двойно виждане, промени в говора, загуба на съзнание или падане), които са продължили повече от 2 часа, вече са предизвикали промени в мозъка. Те остават като трайни последици (микроинсулти) на различни места в мозъка и винаги има опасност от нов инсулт в тази или в друга област на мозъка.

До колко време, след като е получил инсулт, човек трябва да бъде закаран в болница?

– Максимум до третия час човекът, получил инсулт, трябва да бъде закаран в болница. След това промените в мозъка са по-значителни и по-трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота е по-голяма. Съвременната неврология вече успешно лекува инсулта във всичките му фази, но най-големи са възможностите й в първите минути и часове от започването на инсулта, и стават все по-малки след първите дни, седмици и месеци.

Преди да получат мозъчен инсулт болните често имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки), на които те и техните близки не обръщат достатъчно внимание.
Човек трябва да е нащрек за такива сигнали и при проявата им, веднага да се срещне с опитен невролог. Това ще му струва 10-20 минути време, но може да го предпази от предстоящ инсулт и да му гарантира още много години успешен, качествен и щастлив живот.

Може ли човек с ниско кръвно да получи инсулт?

– Може, но е по-малко вероятно. Ниското кръвно е по-доброто кръвно. От него може да получиш синкоп (временна загуба на съзнание), но не и инсулт. Инсулт получава човек, който е с увредени и предварително подготвени да получи инсулт кръвоносни съдове – тоест, има плаки, рискови фактори и др. Когато кръвното налягане падне много ниско, мозъкът не се оросява с кислород и човек губи съзнание. Организмът добре го е измислил – той припада на земята, главата се изравнява с тялото, идва кръвта и всичко се оправя. В такъв момент най-глупавото, което се прави от околните в желанието им да помогнат, е да накарат човека да седне. По този начин те му правят исхемия на мозъка (б. а. – недостатъчно кръвоснабдяване) и го влошават. Природата добре го показва – прав долу на земята, за да се изравни главата с тялото, кръвта да нахлуе в мозъка и човекът да се възстанови. Ако някой иска да помогне, трябва да го остави да лежи и дори да му вдигне краката, вместо да му изправя главата, да го пошляпва по бузите, да го полива с вода и т. н.

Седем златни правила за предпазване от мозъчен инсулт на д-р Герасимов

1. Редовно да се следи и да се регулира кръвното налягане. Това вече е не само възможно, а и осъществимо. Купете си апарат за измерване на кръвното налягане и го мерете сутрин и вечер. Това ще ви накара да мислите за този проблем и ще се отрази на цялото ви поведение през деня.

2. Умерен, приятен и здравословен двигателен режим. Задължително минимум 30 минути дневно ходене, разходки, плуване, умерени физически натоварвания, фитнес на открито и редовен здравословен секс (най-полезното и най-здравословното нещо на този свят).

Умората, високото спортно майсторство, тежкият физически труд не са полезни за здравето. Преумората и претоварването винаги са вредни за организма. Почивайте всеки ден общо по 1 час, независимо с какво се занимавате и къде се намирате (най-добре в легнало положение, с отпуснато тяло).

Запомнете: Изпотяването, задъхването и сърцебиенето са сигнал, че вече е прекрачена границата на полезното и приятното и че, ако се продължи, може да настъпят усложнения. Изпитвайте удоволствие от всичко, което вършите и го правете, докато ви е приятно. Щом усетите досада, задължение  и умора, спрете веднага.

3. Злоупотребата с цигари и алкохол е доказано вредна. Вземете една седмица почивка и се справете с този психологически проблем, това е въпрос само на воля и самоуважение.

4. Злоупотребата с мазнини, сол и наднорменото тегло са сред най-опасните рискови фактори за българина (това също е психологичен проблем и въпрос на обща култура). Въпреки особеностите на националната ни кухня, избягвайте: сланина, шкембе чорба, чревца в масло, луканка, пушени гърди, карантия, туршия. Използувайте растителна мазнина и пресни плодове и зеленчуци, салати и пийте по 1 литър минерална вода.
Въведете един вегетариански или гладен ден в седмицата и го спазвайте стриктно. Опитайте един месец и след това сам ще го търсите, защото ще се чувствувате великолепно.

5. Борба със стреса. Всички са склонни да се оправдават със социалната среда и с невъзможността да се преодолеят външните фактори и социалното напрежение. Стресът обаче се получава при социално значими за човека психотравми, т. е. от личното отношение към дадено, макар и най-страховито събитие. В това отношение добрите невролози и психотерапевти могат да помогнат много, защото понякога е достатъчен един рационален анализ, дори човешки разговор или меко транквилизиращо (успокояващо) лечение, за да се овладеят нещата.

6. Вземете си домашен любимец. Домашните любимци моделират положителни емоции със своята безусловна обич и всеотдайност. Те ни ни зареждат с положителна енергия и с благородни емоции и мисли. Кучето ще ви посочи енергийно най-доброто място в къщата, където да прекарвате времето си и почивката си, ще ви покажат посоката на главата (на юг) и на тялото по време на сън, като по този начин ефективността на съня ще се увеличи многократно. Котките ще ви сигнализират за най-опасните отрицателни енергийни полета в къщата (най-често около телевизора).

7. Почивайте рационално и не се преуморявайте. Продължителното умствено напрежение и безсънието, особено подкрепено от стимулиращи средства – кафе, кола, тонизиращи напитки и синтетични витамини, почти сигурно води до изчерпване и до срив, последвани и от по-сериозни последици и усложнения.

Здравето е хонорар на мъдрите. Учете се от успелите хора, които изглеждат добре и са здрави и работоспособни, защото отделят достатъчно време и средства за здраве, докато са още здрави. Доказано е научно, че образованите хора първи разбират значението на вредните навици и привички и сами се отказват от тях, тъй като нямат време да боледуват и да губят сили, време и пари за лечение на предотвратими болести. Смъртността и заболеваемостта от тежки инвалидизиращи болести е по-ниска при образованите хора, отколкото сред необразованите и бедните.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.