“Шоуто на Слави” срещу Борисов – между думичката “аз” и думичката “Станишев”

Няколко сценаристи измиха срамното поведение на медиите към правителството

Сценаристите осмяха и разсипаха от критики премиера Борисов в „Шоуто на Слави“, за разлика от останалите медии. Снимка: от тв екрана

Шоуто на Слави във вторник вечер мина без коментар в медиите, а беше най-критичната и смела оценка за новото правителство досега.
На фона на вестници, които са безкритични рупори на всяка дума на Борисов, на телевизии, които показват в новините си един след друг по 5-6 обекта с него, сценаристите от шоуто съсипаха премиера и правителството от критики.

Който е прескочил “Шоуто на Слави” тази вечер, е пропуснал (виж видеото). В студиото бяха поканени сценаристите на шоуто, които дадоха оценки за гафовете на правителството, упорито премълчавани от медиите.
Разговорът започна с кадър-метафора, в който футболист вкарва гол на мач, изскача на първия ред на трибуните, които са празни и сам си ръкопляска. Идеята на сценаристите беше, че така се държи премиерът.

След това критиките станах съвсем конкретни. По повод случая с отвличането на сина на бизнесмен, сценаристите казаха, че „Борисов реагира по-бързо от пожарната команда в Банкя”. И после проследиха как противоречиво са говорили по този повод той и вътрешният министър. Премиерът предложи да има доживотна присъда за отвличания, а по-късно се отметна. Междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов каза, че законът се пише и се изучават европейските практики, Борисов каза, че законът вече е готов, а няколко часа по-късно Цветанов отново обяви, че се изучават практиките по света, а накрая Борисов обяви, че такъв закон няма да се прави. “Вътрешния министър и премиерът или не си говорят или правят такива изявления, за да заблудят престъпниците.”, обясниха сценаристите.

Иво Сиромахов огласи „свръхсекретна информация” от доклада на ДАНС – прочете цитат от доклад на агенцията, в който пък се цитират извадки от статии и интервюта от вестниците. „Какво говори този доклад? Че българското контраразузнаване чете вестници и гледа телевизия. Поклон пред такива разузнавачи. За това нещо те взимат пари от бюджета. Значи това, което са гледали по телевизията и са чели във вестниците, представлява държавна тайна…”, каза Сиромахов.

Сиромахов прочете справка от агенция „Фокус”, че същия ден премиерът Борисов ще посети Природонаучния музей, ще посети болница „Шейново” по случай 75-годишнината й, ще открие фотографска изложба пред Народния театър. „Тоест министър председателят в момента изпълнява предимно тържествено-юбилейни функции”, каза Сиромахов.

738 пъти думичката „аз“ в 50 изявления

„Той говори винаги в първо лице единствено число – аз! Тук няма – някой го е избрал, той говори така чисто монархически…” каза Слави Трифонов.
Иво Сиромахов обясни, че е направил справка от 50 произволно избрани изявления на премиера, в които той споменава 11 пъти думата „България”, 738 пъти думичката „аз” и 690 пъти думичката „Станишев”.
„Не вярвам да са 738 пъти думичката „аз”, според мен си се объркал, повече са..”, репликира Слави Трифонов.
„Щом толкова пъти се споменава „аз” – „Станишев”, „аз” – „Станишев”, значи има някакво напрежение еротично между тях”, допълни със смях Сиромахов.

Борисов е любимец на медиите още от времето, когато беше главен секретар на МВР. Но никой не му задава неудобни въпроси. Снимка: e-vestnik

„Най-после хората, които избраха Бойко Борисов трябва да са щастливи, че България си има полицейско управление, силна ръка – каза Иван Кулеков – Лошото е, че полицаите не четат, най-малко четат книги, в които се описва какво представлява полицейската държава. Джордж Оруел в книгата си „1984” пише: Този, който вледее настоящето, владее миналото, този, който владее миналото, владее бъдещето. Единствените усилия през тези 100 дни на правителството бяха да овладее миналото. Единственото, с което се занимаваха те, беше миналото. А който владее само миналото, не овладява нищо друго”, каза Кулеков. Ние не можем да бъдем сигурни какво ще ни се случи утре, защото те не се занимават с това. Те нямат визия за утрешния ден. Как може да управляваш, обърнат само към миналото?”, попита Кулеков.

„България не е имала толкова силно полицейско присъствие на върха, каквото има в момента – каза Тошко Йорданов и допълни, че това никога не е имало добри последствия. „Бойко Борисов дойде на власт с обещания, че ще се справи с престъпността. С обещания, че ще има наказани от предишното управление… Имаше изявления срещу ДПС, че ще се види откъде са им парите… Да си чул нещо срещу някой от ДПС, ключова фигура?”, попита риторично Тошко Йорданов Слави.

Този въпрос за ДПС не го зададе досега нито един вестник. Но приближените на ДПС вестниците – “Телеграф”, “Експрес”, “Монитор” и др. – всеки ден публикуват на първа страница портрети на Борисов и заглавия с негови изявления. По подобен начин се държат и вестниците “Труд” и “24 часа”. Българският печат не познава подобно нещо, дори по времето на Живков. Излиза, че вестниците на Дилян Пеевски и майка му Ирена Кръстева осигуряват медиен комфорт и пропаганда на премиера, а той – на тях и ДПС.

Слави и Тошко развиха тезата, че полицията, според собствените й признания, знае кои са групите, които отвличат, които крадат коли за откуп, че сред тях има бивши полицаи, но нищо не прави.
„Номерът с „виновен ни е кабинетът на Станишев, който изпразни хазната, ограби страната” върви още 2 месеца. Сега идва нов бюджет…”, допълни Тошко Йорданов.

Стана така, че едно шоу каза за досегашното управление на Борисов истини, които всички медии подминаваха като глухи и слепи.
Намесата на “Шоуто на Слави” в политиката по един или друг начин има стари традиции още от студентското предаване “Ку-ку”, после “Каналето” и “Хъшове”. Едно предаване на “Каналето” преди години разтърси правителството на Виденов и предизвика хората да излязат на улицата, преди още това да направят СДС и Костов. По-късно критично предаване на “Хъшове”, което осмиваше правителството на Костов, министрите му, стана повод шоуто да бъде изгонено от националната телевизия и да се излъчва няколко години наред по кабелни телевизии. Правителството предприе и акция срещу ракламодателите на шоуто и те се оттеглиха.

Сегашното предаване, което осмя Борисов, вече няма такъв отзвук, а и още няма силно недоволство от новото правителство. Но доказва, че свободният дух в медиите съществува. И дори когато един премиер си е осигурил медиен комфорт чрез споразумения с издателите, рано или късно свободни мнения и критики ще се появят, макар и в шоу.
Хора, запознати с проблемите на шоуто, когато критикуваше властта в миналото, се питат сега няма ли да има последствия, при толкова честолюбив премиер, който не търпи критика.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.