Защо са им на САЩ нови бази в България и Румъния?

Майк Съливан

Американски войници в базата в Ново село. Снимка: ВВС на САЩ

Правителството на САЩ налива 100 милиона долара за изграждането на нови военни бази в България и Румъния, макар че администрацията на Обама наскоро оттегли плановете за противоракетен щит в други части на Източна Европа. Според седмичното издание на американската армия „Старс енд страйпс“ последното начинание на Пентагона включва военна база на стойност 50 милиона долара в Румъния, която ще приюти 1600 американски войници, и база на стойност 60 милиона долара в България, в която ще пребивават 2500 войници. Строежът на румънската база се очаква да завърши през следващите два месеца, а българската се очаква да бъде открита през 2011 или 2012 г.

Базите, основани от Съединените щати, но собственост на румънското и българското правителство, ще бъдат използвани както от американските войници, така и от силите на страната-домакин, посочва седмичното издание. Над 2000 войници в момента участват в учения край двете източноевропейски страни. По време на скорошното си посещение в Румъния американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че Букурещ е подкрепил нова конфигурация на американския противоракетен щит, обявена от Вашингтон след оттеглянето на предишните планове за разполагане на системата за противоракетна отбрана в Чехия и Полша.

Това означава, че елементи от американския противоракетен комплекс може евентуално да се появят в Румъния. Нещо повече, американски експерти казват, че строежът на две нови бази в Румъния и България е напълно в крак с новото разполагане на американските войници, обявено от бившия президент Джордж Буш през 2004 г. Много анализатори смятат, че усилията на САЩ в Румъния и България са част от стратегията за глобално разгръщане, започнала в ранните години от управлението на Буш, която предвижда преместване на американските сили от Германия в посока на изток. Пентагонът обяснява всичко това с нуждата да бъдат преместени силите му по-близо до взривоопасния Близък изток.

Русия обаче вижда в това пряка заплаха към интересите й, опасявайки се, че това, което започва с относително слабо американско военно присъствие в Румъния и България, може не само да се увеличи, но и да се разшири. Освен това, появата на бази на НАТО на Черно море идва в допълнение към военните съоръжения, които Западът вече има на Балтийско море и които поставят Русия в затруднение.

Друг тревожен сигнал е, че кадетите от военната академия Уест пойнт в момента минават на ускорен курс по руски език и култура. Точно както започнаха да учат арабски три години преди американската инвазия в Ирак. Подготвяйки се да сложи ръка на каспийските петролни богатства, Вашингтон ще направи това, като се опре на базите си в Румъния и България и като подхранва нестабилността в Кавказ. Защо? За да може да изпрати мироопазващи сили там, които да гарантират сигурността на транспорта на петрол и газ. И тук американският контингент в Румъния и България може да се окаже наистина много полезен.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.