Афганистан: 25 000 талибани държат в шах 300 000 военни

Талибан. Снимка: афнюз

В Афганистан има над 100 000 чуждестранни войници, които работят с 200 000 афганистански военни и полицаи. Общото им числено превъзходство над талибанските бунтовници е 12 към 1, но то не е довело до нищо дори доближаващо победа.

Сега главнокомандващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан иска още десетки хиляди войници подкрепление, за да изкорени набиращия сила бунт, което поражда въпроса още колко войници ще са нужни за постигане на успех. Командващият генерал Стенли Маккристъл казва, че допълнителните войски са нужни за изпълняване на нова стратегия, която набляга на защита на цивилните и лишаване на екстремистите от обществена подкрепа в страна, където племенните милиции може да са талибани днес и фермери утре.

Белият дом заяви във вторник, че президентът Барак Обама почти е приключил със събирането на информация и съвети как да се действа в Афганистан, където при бомбени атентати загинаха още осем американски войници. Октомври стана най-смъртоносният месец за силите на САЩ в Афганистан, а мнозина експерти поставят под въпрос дали са нужни още подкрепления.

„САЩ и съюзниците им вече имат предостатъчно войски и огнева мощ да унищожат талибаните, стига талибаните да имат добрината да стоят неподвижни и да ни позволят да ги разпердушиним с бомбардировки“, каза Андрю Бацевич, преподавател по международни отношения и история в Бостънския университет и бивш взводен командир във Виетнам. „Обаче бунтовниците водят войната по начини, които са неудобни за силните страни“ на съюзниците, добави той.

По някои оценки талибанските бунтовници наброяват не повече от 25 000 души. Сръбският военен анализатор и експерт по партизанска война Любомир Стоядинович каза, че дори исканите от Маккристъл подкрепления да увеличат съотношението на силите до 20 към 1 или повече, те биха се оказали контрапродуктивни.

„Невъзможно е да се възвърне инициативата чрез разполагане на още чуждестранни сили, които само ще предизвикат още повече враждебност и ще осигурят повече желаещи да се присъединят към врага. Съветският съюз опита точно същото нещо в Афганистан през 80-те години с катастрофални резултати“, каза Стоядинович.

Поддръжници на Маккристъл казват, че САЩ са се поучили от грешките на Съветския съюз. По негови нареждания натовските сили все повече се отказват от твърде силовите тактики. „В крайна сметка този конфликт не може да бъде решен само с военни средства и в този смисъл не става въпрос за точната численост на талибанските бойци“, заяви говорителят на НАТО Джеймс Апатурай.

Експерти също посочват, че числеността на партизаните не е най-важният фактор в кампания за борба с бунтовници. Числеността на силите на САЩ пък зависи от по-сложни изчисления, включващи броя и разпределението на населението и степента на усилията за обучаване на афганистанските сили за сигурност.

В момента в Афганистан има 104 000 войници от международни сили в Афганистан, включително около 68 000 американци. Афганистанските сили за сигурност са съставени от 94 000 войници, подкрепяни от сходен брой полицаи, което довежда общата численост на съюзническите сили до близо 300 000 души. По неотдавнашни оценки на правителството на САЩ талибаните в Афганистан са около 25 000 души.

Съотношението 12 към 1 може да е подвеждащо, защото две трети от съюзническите сили са съставени от афганистанци, на които липсва обучение и опит. Талибаните обикновено воюват на малки сплотени групи, съставени от приятели и хора от едно племе. Затова по-разумното съотношение би било 4 към 1 или 5 към 1. Историята на партизанските войни показва, че силите за сигурност обикновено са имали числено превъзходство от поне 3 към 1.

В кулминацията на сухопътната операция на САЩ във Виетнам през 1968 г. наброяващите 1,2 милион души американски войски и съюзниците им превъзхождаха числено комунистическите партизани с около 4 към 1. Френските войски в Индокитайската война между 1945 и 1954 г. наброяваха около 400 000 души, което им даваше едва минимално превъзходство над броя на бунтовниците. В по-близко време, при войната на Русия в Чечения, руските войски превъзхождаха числено бунтовниците с 4 към 1.

Понякога запазване на малка численост дава предимства на партизаните. За британските сили в Северна Ирландия беше относително лесно да следят и да внедряват свои хора в Ирландската републиканска армия, когато редиците й бяха многочислени през 70-те години, но се затрудниха след като ИРА съкрати броя на хората си и ги прегрупира в тайни четиричленни звена.

„Решаващият аспект в този случай е съотношението между силите за сигурност и населението. Това е много по-подходящ критерий. Нужен е по един войник на 50 души. В страна с население от около 32 милиона души това означава, че ще са нужни около 600 000 души от силите за сигурност“, посочи о.р. полковник Питър Мансур, който помагаше при изпращането на американски подкрепления в Ирак през 2007-2008 г.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.