Вацлав Клаус препъна Европа

Чешкият президент на двудневно посещение в България
Чешкият президент Вацлав Клаус представя книгата си „Синя, а не зелена планета. Кое е застрашено, климатът или свободата?“ в София. Снимка: Булфото

Евроинтеграционният процес срещна значителни трудности, пише московският в. “Комерсант”. Конституционният съд в Чехия отложи за началото на ноември решението дали Лисабонският договор на ЕС отговаря на основния закон на страната. Жалбата на 17-те чешки сенатори, според които разпоредби от Лисабонския договор влизат в противоречие с конституцията, е последната юридическа пречка по пътя към ратификация на документа. От решението на 15-те магистрати фактически зависи бъдещето на целия ЕС, изтъква “Комерсант”. Според представител на конституционните съдии, цитиран от изданието, пред тях “не стои задачата да вземат решение до определена дата, например откриването на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 29 октомври”.

По-късно съдът заяви, че решението ще бъде взето не по-рано от 3 ноември. Според представители на Еврокомисията поради това на форума на ЕС в четвъртък и петък не може да бъдат избрани президент и външен министър на Евросъюза и ще трябва да се организира извънредна среща на върха през ноември. Ако чешкият Конституционен съд не вземе положително решение по договора и президентът Вацлав Клаус не го подпише безусловно в сегашня му вид, всички други варианти заплашват ЕС с дезинтеграция, смята”Комерсант”.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви във вторник, че ако Прага получи исканите от Клаус преференции, които той поставя като условие за подписа си, Братислава, която също е правоприемник на бивша Чехословакия, ще настоява за същите привилегии, макар да е ратифицирала вече документа. Нещо повече, ако Брюксел не се споразумее с Чехия и Словакия до 3 юни 2010 г., ЕС може да се изправи пред още по-сериозни трудности, изтъква всекидневникът.

Дотогава във Великобритания ще бъдат произведени парламентарни избори. Дейвид камерън, лидер на консерваторите – фаворити според социологическите проучвания, обеща, че ако спечели, ще организира в страната си референдум за Лисабонския договор, ако процесът по ратификацията му още не е приключил. С оглед на евроскептицизма сред жителите на кралството, резултатът от този референдум може окончателно да погребе Лисабонския договор. Следователно има опасност ЕС да затъне в поредния институционален хаос, подобен на онзи от 2005 г. Тази нова, още по-дълбока криза може да сложи кръст на проекта за европейска интеграция, заключава “Комерсант”.

Жалбата на чешките сенатори укрепи позициите на президента Клаус, който нарича приемането на Лисабонския договор “трагична грешка”, пише “Время новостей”. След критиките срещу позицията на чешкия държавен глава в страната и в чужбина “искането на Клаус за поправка е авариен изход от положението”, коментира експерт от Прага, цитиран в материала. Президентът вероятно е осъзнал, че ако продължи да блокира Лисабонския договор, това ще постави под заплаха позициите на Чехия в ЕС, а може би и неговите собствени позиции, добавя политологът.

Мнозина експерти очакваха чешкият Конституционен съд да каже “да” на Лисабонския договор още във вторник. След вчерашната несполука обаче срещата на върха на ЕС в Брюксел вероятно ще отдели повишено внимание на поправката, предложена от Клаус, прогнозира “Время новостей”. Предварителният дневен ред на форума предвижда да бъдат разгледани устройствени въпроси, тоест ратификацията на Лисабонския договор, с който се въвежда по-специално постът президент на ЕС. Лидерите от Общността не могат официално да започнат дискусии по кандидатурите, докато Лисабонският договор не влезе в сила, но със сигурност ще засегнат и този въпрос, отбелязва “Независимая газета”.

Според печата, най-големи шансове за длъжността има бившият британски премиер Тони Блеър, посочва изданието. Негови експерти смятат, че ако Блеър оглави ЕС, трудните му отношения с Москва в миналото няма да се отразят на сътрудничеството между Русия и Евросъюза. Аналитик от Центъра за европейска политика в Брюксел изброява “минуси”, които намаляват според него шансовете на Блеър – Великобритания е смятана за страна на евроскептици, не се е отказала от британската лира в полза на еврото, не е влязла в Шенгенското пространство на отворените граници. Има и критики от личен характер, например заради решението на Блеър да атакува Ирак на Саддам Хюсеин заедно с американския си съюзник – бившия президент Джордж Буш, допълва той.

Аргументи в полза на Блеър пък представя директорът на Центъра за европейска реформа в Лондон Чарлз Грант. Според него влиянието на бъдещия президент на ЕС ще зависи от личната му тежест, умението да убеждава и “тефтерчето с телефони за контакти”. “Според тези критерии шансовете на Тони Блеър са добри. И много правителства на страни от ЕС го подкрепят”, смята Грант, цитиран във вестника.

Блеър обаче има доста врагове в собствената си страна – и консерватори, и негови съпартийци лейбъристи. Макар и сериозен претендент, той така и не е заявил официално, че се кандидатира за президентския пост в ЕС, припомня всекидневникът. Държавите от Бенелюкс не са склонни да го подкрепят. Според малките европейски страни първият президент не бива да е представител на гиганти като Франция, Германия или Великобритания. Знае се, че британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози са готови да предоставят подкрепа на Блеър. Засега обаче остава открит въпросът какъв избор ще направи германският канцлер Ангела Меркел, допълва “Независимая газета”.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.