Великобритания се сети твърде късно за Европа

13 години лейбъристите са на власт във Великобритания и никога не са демонстрирали големи симпатии към ЕС. Напоследък обаче нещата изненадващо се променят. Британският външен министър Дейвид Милибанд, например, не крие, че изпитва все по-голямо доверие към ЕС. Милибанд каза това в реч миналия месец на годишната конференция на лейбъристите.

В понеделник, на 26 октомври, Милибанд дори отрече онова, което досега беше най-важно за Великобритания и британската външна политика – привилегированите връзки на Лондон със САЩ. Сега Милибанд ги измести на втори план и изтъкна преден план идеята за общата европейска външна политика.

Дали Милибанд иска да представи в по-благоприятна светлина кандидатурата на бившия британски премиер Тони Блеър за президент на Европейския съвет? Или си е дал сметка, че алтернативата на 27-те е свят, доминиран и оформен от групата Г-2, тоест от двойката САЩ-Китай, свързана от тясно икономическо и стратегическо партньорство. Тази алтернатива изобщо не е привлекателна за Лондон, но Европа може да се избави от нея, само ако увеличи тежестта си на независим играч на международната сцена.

Всичко това обаче се случва прекалено късно. След по-малко от година лейбъристите ще бъдат сменени във властта във Великобритания от торите. Тогава Милибанд ще бъде сменен начело на Форин офис от Уилям Хейг, който е в плен на почти патологична еврофобия. А да не забравяме, че Хейг заплашва останалите 26 страни членки на ЕС с наказания, ако изберат лейбъриста Блеър за президент на Европейския съвет.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.