София – най-добър град за живеене?! Тия нормални ли са?

София беше избран за най-добър град за живеене в годишната класация на “Дарик радио” и в. “24 часа”. Коментарите на софиянци из Интернет са – тия нормални ли са? Градът се превърна в кочина, а го избират за най-добрият град за живеене.

На второ място е Варна, на трето – Бургас, на четвърто Пловдив, на пето – Русе. Тази класация просто подрежда един след друг градовете с най-много население в България. Миналата година избраха Варна на първо място, сега София. Догодина може да е Пловдив. И пак отначало. Шумотевица, колкото да си правим рекламни кампании.

Сред критериите за оценка на най-добрия град за живеене, освен работно време на магазини, денонощни аптеки, болнично обслужване, присъстват такива важни неща като: “инвестиции в инфраструктурни проекти, брой ресторанти с различна национална кухня, летище, брой университети и гимназии с изучаване на чужд език, безработица и чужди инвестиции.”

Ами дали наличието на летище или университет е предимство на един град? Университетът е нужен за учене, ако не си студент, няма да живееш по-добре, ако в града ти има университет. А дали летището е предимство за София, след като няколко квартала търпят кацащи и излитащи самолети? Колко софиянци са се разлетели, та това да е предимство? С такива критерии някои от малките, прекрасни български градове, нямат шанс да се подредят в класирането.

А какъв е животът в София…

Ужасни задръствания, липса на места в детски градини, скъпотия от ресторанта с национална кухня до последната закусвалня, престъпност, мръсен въздух, скъпи имоти и наеми, и т. н.

И тотална селяния. Селяните превзеха града, обичат да коментират кореняците софиянци. В момента 2/3 от софиянци са пришълци от други градове. Провинциалното си личи по лицето на града – навсякъде паркирани коли по тротоарите, по тревни площи. Всички плочки са изпочупени, като завали дъжд започват да джвакат и градът става кален. В комплексите – камари от боклуци под прозорците. По улиците и в градския транспорт те блъскат, като че ли си им виновен нещо. В заведенията шумни компании се надвикват или надуват чалга.

Голямото предимство за болнична и спешна помощ е само фикция. Може софиянец да получи инфаркт и линейката да дойде след час, когато вече е умрял…

От някогашна София нищо не е останало. Голямо предимство било, че е ниска безработицата. Това, че прииждат хора от провинцията, намират каква да е работа, обслужват те лошо, непригодни са за големия град, не подобрява градската среда.

В Гърция около 40% от населението на страната живее в Атина. И това със сигурност не е най-добрия град за живеене. Към този балкански модел се е устремила и България. И го поощрява с измислени конкурси за най-добър град.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.