Албания в политическо блато

Все още остава неизвестно докъде в крайна сметка ще стигне продължаващата политическа криза, която тлее в Албания след оспорваните парламентарни избори през юни. Четири месеца след вота лидерът на социалистическата опозиция и кмет на Тирана Еди Рама продължава да не признава изборния резултат, въз основа на който десният водач Сали Бериша състави правителство.

Централната избирателна комисия накрая одобри 71 от общо 140 мандата в новия парламент за Бериша, 65 мандата за Социалистическата партия на Еди Рама и 4 мандата за група дезертирали социалисти, които след изборите застанаха зад Бериша. Еди Рама твърди, че Бериша е фалшифицирал изборния резултат, и че повторното преброяване на гласовете в някои спорни райони би осигурило мнозинство на Социалистическата партия. Сигурното е, че социалистите бойкотират работата на албанския парламент, който от юни досега се е преврънал в безпредметен орган, лишен от съдържание.

Едновременно с това, Рама започна да организира масови протести на привържениците на своята партия. Преди две седмици хиляди социалисти изпълниха улиците на Тирана на голяма демонстрация, преминала под лозунги, „Къде е нашият глас?“ и „Отворете урните“. Последният лозунг се отнася до факта, че избирателните комисии и съдилищата категорично отхвърлиха всяко искане за повторно преброяване на гласовете, внесено от социалистите.

На всичко отгоре, Централната избирателна комисия започна през последните дни да гори бюлетините, което означава, че всяко следващо искане за повторно преброяване на гласовете на практика ще бъде невъзможно, тъй като ще бъдат унищожени съответните бюлетини. Дори и бившите президенти на Албания Алфред Моисиу и Реджеп Мейдани открито се обявиха за отваряне на спорните урни и за повторно преброяване на бюлетините в тях. Това обаче не можа да убеди Сали Бериша, тъй като на риск е изложена неговата власт.

Истината е, че нито ЕС, нито, естествено, САЩ упражняват някакъв натиск върху албанския премиер в тази насока. Това гневи още повече Еди Рама, който публично обвини ЕС, че в Албания се вършат крещящи нарушения на демократичните норми, което в никакъв случай не би могло да се допусне в страни от съюза. Заслужава да се отбележи, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) оцениха като „лоши“ или „много лоши“ процедурите при преброяване на гласовете в една трета от 66-те центрове, създадени с такава цел.

В Албания не се броят гласовете на място в изборните секции, тъй като така би могло да се вършат фалшификации, а урните от цялата страна се пренасят в специален център за преброяване на гласовете, където се предполага, че се осигурени всички условия за това. Доколко обаче урните, стигнали до центъра за преброяване на гласовете, са същите онези, изнесени от избирателните секции, е нещо, което буди доста съмнения.

Еди Рама заплаши с вълна от протести, ако Бериша не склони да бъдат повторно преброени съмнителните гласове. Изявленията на политици в Албания обаче никога не са имали особена стойност и от тази гледна точка не се знае дали политиката на Еди Рама за анулиране на парламента и за поддържане на климат на напрежение ще даде успех. Ако това се случи, рано или късно страната ще се окаже пред ескалация на безредиците и пред провокирането на конфликт, който би могъл да бъде и с елементи на насилие. Ако това обаче не се случи, никак не е изключено Еди Рама да бъде „изяден“ от хардлайнерите в собствената си партия с мотива, че се е провалил да предотврати фалшификациите.

Твърде вероятно е политическата нестабилност, предизвикана от вътрешния сблъсък в Албания, да има последици и за нейните съседи и особено за Гърция, тъй като Сали Бериша прави опити да изнесе тази криза извън границите на собствената си страна. През тази призма трябва да бъде изтълкувано неотдавнашното изявление на албанския премиер, че „Албания, Косово и част от Македония, където живеят предимно албанци, са длъжни да отворят границите си, за да бъдат активирани отношенията между албанците“. Изказването предизвика незабавната реакция на руския външен министър Сергей Лавров. Искането на Бериша включва и населената с албанци гръцка област „Цамурия“, отбеляза руската агенция РИА „Новости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.